Politiet ser dig gå i byen: Nye overvågningskameraer taget i brug

Fem nye kameraer holder øje med nattelivet i Silkeborg. Politiet håber, det hjælper med både at forebygge og efterforske vold i byen.

Arkiv.
Arkiv.
Foto: Rune Evensen/Scanpix

Ekstra øjne med god hukommelse skal hjælpe med at sikre freden i det silkeborgensiske natteliv.

I byen har Midt- og Vestjyllands Politi sat fem nye overvågningskameraer op, og de skal gøre det mere trygt at gå at færdes på gaderne omkring barer og diskoteker om aftenen.

- De kan hjælpe, hvis der har været nogle voldssager og lignende. Så kan vi gå ind og se optagelserne efterfølgende og se, hvad der er sket, og hvem er skyld i hvad, siger Jens Ole Pedersen, der er vicepolitiinspektør i Silkeborg.

Kameraerne er sat op, efter at regeringen og Dansk Folkeparti sidste år afsatte syv millioner kroner til netop overvågning i nattelivet.

- Vi har haft en del voldssager og lignende, og derfor har vi valgt at få kameraer op, når nu lejligheden bød sig. Så kan vi give lidt bedre tryghed og også give bedre efterforskningsmuligheder, siger Jens Ole Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND.

De ekstra øjne er strategisk placeret, så de bedst dækker brændpunkterne i nattelivet. En af de barer, der nu deler gade med et kamera, er pubben Maverick’s.

- Jeg synes, det er super rart for vores gæster, ligesom det er rart for os, at der altid er en tryghed, selvom stederne ikke lige har et kamera, siger Andreas Kamp Rasmussen, der er bestyrer på baren.

Glade for overvågning

”Big Brother is watching” siger de i George Orwells klassiske bog 1984 om et samfund, hvor overvågningen mildt sagt er ude af kontrol. Men helt så dyster en retning mener barbestyreren ikke, at byen er gået i, selvom der nu er mere overvågning på gaderne.

- Jeg kan godt forstå, at folk ikke vil være overvåget i deres hjem, men når man går ud, så er det vigtigt, at folk føler sig trygge. Jeg mener ikke, det er at blive overvåget. Det er at have en backup, hvis der sker noget, siger Andreas Kamp Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND.

Og vicepolitiinspektøren tror, det er den holdning, kameraerne overvejende vil blive mødt af.

- Jeg tror ikke, at folk, der har rent mel i posen, har noget imod at blive overvåget, hvorimod de, der kommer for at lave ballade, nok synes, det er en dårlig ide, og det har jeg det fint med, siger Jens Ole Pedersen.

Noget tyder på, at de har ret. TV2 ØSTJYLLAND spurgte forbipasserende borgere i Silkeborg, om hvad de syntes, og reaktionen må siges at være positiv.

- Jeg synes, det er dejligt, at når man går i byen, så er der noget sikkerhed. Hvis der sker et eller andet, så er der noget dokumentation på det, og man føler sig sikker, når man går i byen i Silkeborg, siger Christoffer Scherrebeck.

- Jeg synes, det er fint. Hvis man har rent mel i posen som mig, så synes jeg, det kan være ligegyldigt, om der er video eller ej. Men man føler sig mere tryg, siger Casper Krattet, der bor i Silkeborg.

Silkeborg Kommunes borgmester er glad for modtagelsen af kameraerne, men han er ikke videre overrasket over, at borgerne tager pænt imod dem.

- I forvejen forebygger man kriminalitet på alle mulige måder, men en gang imellem, så sker der uheld, og vi har set nogle rigtig grimme oplevelser, og det vil vi gerne undgå. Og hvis endelig det sker, så vil vi gerne kunne komme efter de mennesker, der har gjort det, siger Steen Vindum (V).