To midt- og vestjyske landmænd leverer Danmarks reneste mælk

Kvaliteten af den danske mælk bliver bedre og bedre. I år løber to landmænd fra Midt- og Vestjylland med titlen som årets kvalitetsmester.

081211_Ko.jpg

Antallet af sporer i mælken hos de danske mælkeproducenter er faldet markant med hele 20 procent fra 2015 til 2016, og er nu det laveste i ti år. Og det kan man især takke landmænd fra Spøttrup og Haderup for. Det skriver Landbrug og Fødevarers forskningsafdeling SEGES' i deres månedlige nyhedsbrev kvægNYT. 

Gennemsnittet af sporer var i 2015 142, men er i 2016 faldet til 113.  Og det skyldes godt og målrettet arbejde
fra de danske mælkeproducenters side, fortæller afdelingsleder Snorri Sigurdsson fra SEGES’ afdeling for råvarekvalitet i nyhedsbrevet.

- Der har været forholdsvis stort fokus på emnet i Danmark de seneste år, og såvel landmænd som rådgivere har opbygget en stærk kompetence både med henblik på, hvordan man kan undgå i det hele taget at få sporer i ensilagen, men også hvordan man kan undgå at få sporerne ind i mælken, hvis man uheldigvis har sporer i sin ensilage,”
fortæller Snorri Sigurdsson til kvægNYT. 

En af landmændene, der modtager titlen som Kvalitetsmester 2016, ejer Lihmegård ved Spøttrup i Salling.

- Det er ikke mig, der skal gratuleres. De er de tre, der sidder derovre. Det er dem, der malker, og det er
dem, der skal have hele æren, siger gårdejer Ole Kristensen til kvægNYT, og henviser til sin bedrifts tre elever 20-årige Malte Falkenberg, 18-årige Mathias Jakobsen og 19-årige Rasmus Jensen, der går op i mælkekvalitet. 

- Jeg kan godt sige dig, hvis celletallet kommer over 100.000, så er der krisestemning mellem dem. De går simpelthen sådan op i, at det bare skal være i orden, fortæller Ole Kristensen med et smil til nyhedsbrevet.

Også 65-årige landmand Svend Agner Sørensen fra Haderup er blevet kvalitetsmester for tredje gang. Han har dog også kun 22 malkekøer at passe i sin bedrift. 

Danmark i front
De midt- og vestjyske landmænd er med til at holde den danske mælkekvalitet helt i top.

- Når vi sammenligner os med vores nabolande, kan vi se, at vi i gennemsnit har den bedste mælk, når det gælder lavt indhold af sporer, og det er en status, vi fortsat vil stræbe efter at beholde, lyder det stolt fra afdelingslederen i SEGES Snorri Sigurdsson til kvægNYT.