Paraglidere og sommerhusejere i clinch

Sommerhusejere ved Toftum Bjerge nord for Struer er ikke begejstrede for paraglidere. Kommunen håber, konflikten løser sig.

Paraglider

Toftum Bjerge nord for Struer er blevet et yndlingsspot for paraglidere. Men området er nu så invaderet af folk, der dyrker sporten, at der er konflikt mellem dem og lokale sommerhusejere.

- Problemet er, at de ikke overholder deres egne flyveregler og de aftaler, vi har indgået med dem, med, at de skal holde sig ude over skrænterne. Det er dér, det største problem er. Samtidig med falder de jo indimellem ned, og det er til stor fare for eksempel nede på stranden. Vi har før oplevet, at et par af gliderne er faldet ned på stranden mellem de badende gæster, og det kan altså godt lige pludseligt gå galt, fortæller Bruno Grønborg, der er sommerhusejer og formand for Toftum Bjerges Grundejerforening.

Paragliding er en sportsgren, hvor de flyvende personer sidder i en stol under en drage. Som regel flyver de enten fra skrænter eller ved hjælp af termik, hvor luften bevæger sig enten op eller ned af.

Paraglider politianmeldt
Senest endte konflikten i en politianmeldelse, fordi en paraglider måtte nødlande i en sommerhushave. Alt sammen efterlader det Struer Kommune i et dilemma, fordi kommunen gerne vil profilere området på netop paragliding.

- Vi har en dialog med grundejerforeningen deroppe, og vi har også en dialog med paragliderne. Så vi evaluerer på det, når sæsonen er overstået. Vi vil gerne styrke det turismeaspekt og sport, der er i det, men det skal selvfølgelig være på en måde, så grundejerne er tilfreds med det også, fortæller Mads Jakobsen (V), der er borgmester i Struer Kommune.

Paraglidere: Vi overholder loven
Paraglidernes forening er kede af konflikten, men fastslår samtidig, at der ikke er fortilfælde af ulovlig flyvning - trods videoer og billeder fra sommerhusejere.

- Om vi flyver for tæt på, det tror jeg næppe, vi gør. Som jeg også har forklaret, er det rigtig svært for vores piloter at komme ind og flyve, hvor de flyver for tæt på ifølge lovgivningen, fordi fysikken gør, at vinden slår op over skrænter og de bakker, vi flyver på, fortæller Michael Olesen, der er formand for Dansk Hanggliding & Paragliding Union.

2:07