Omstridt bosted står til lukning

Kommunerne anbringer færre borgere på Blåkærgård. Politikerne i regionsrådet skal derfor afgøre stedets skæbne.

Blåkærgård
Foto: Arkiv

Det socialpsykiatriske bosted Blåkærgård ved Viborg skal lukkes.

Sådan lyder i hvert fald en indstilling fra administrationen i Region Midtjylland. 

Baggrunden er, at kommunerne anbringer færre borgere på bostedet. Blåkærgård har plads til 20 beboere, men i øjeblikket er der kun 14, og to af dem vil snart blive udskrevet.

I 2012 blev den 46-årige socialpædagog Judy Meiniche Simonsen dræbt af en beboer på Blåkærgård, og siden har der flere gange været rettet kritik af forholdene. I 2016 gav Arbejdstilsynet for eksempel bostedet et strakspåbud på grund af fejl i sikkerhedsprocedurerne.

Heinz Jacob, der er områdeleder i Region Midtjylland, fortæller, at der stadig er efterspørgsel på lignende tilbud - det er kun Blåkærgård, der oplever et fald. Han tør ikke give en entydig forklaring på den faldende interesse, men vil ikke udelukke, at de negative historier har spillet ind.

Han understreger dog også, at Blåkærgård ikke oplevede et fald i antallet af henvisninger i 2013 og 2014 -årene efter drabet på Judy Meiniche Simonsen.

Blåkærgård har 23 faste medarbejdere. Beboerne er voksne med svære psykiske sygdomme, komplekse adfærdsproblemer og afhængighed.

Forslaget om at lukke stedet skal nu sendes i høring blandt medarbejdere, og herefter skal politikerne i regionsrådet træffe den endelige beslutning den 31. maj. 

 

1:47
Administrationen i Region Midtjylland vil lukke det omstridte bosted Blåkærgård.

 

10:56
TV MIDTVEST Indblik så i 2016 nærmere på sikkerheden på Blåkærgård og andre bosteder.