Nyt udspil: Tange Sø skal føres uden om Tangeværket

Nyt udspil vil føre Gudenåen uden om Tange Sø og Tangeværket.

Arkiv
Arkiv

Et flertal af de fire Gudenå kommuner Favrskov, Silkeborg, Viborg og Randers har indstillet en ny model for fremtiden for Tange Sø. Modellen vil betyde, at Tangeværket ikke vil kunne producere strøm, som det gør i dag.

Udenfor står dog Silkeborg Kommune, som ikke vil tilslutte sig anbefalingen af modellen.

- Det gør vi, fordi alle løsningerne lukker værket. Det er vi ikke tilfredse med. Der er masser af muligheder for at lave løsninger, hvor man benytter Tange Å som gydeplads for laks, og derfor ikke behøver at tage vandet fra Tange Sø, siger Jarl Gorridsen, der er byrådspolitiker for Venstre i Silkeborg og har været med til forhandlingerne. 

- Vi ville gerne have set nogle modeller, hvor Tange å var en del af løsningen, siger Jarl Gorridsen.

Politikere fra de fire kommuners plan- og miljø-udvalg samt en række embedsmænd har mødtes over en rapport fra rådgivningsfirmaet Rambøll, der skitserer 5 modeller for fremtiden for Tange Sø. Politikerne fra Viborg, Randers og Favrskov står bag indstillingen, der vil betyde, at et såkaldt omløbsstryg - et nyt vandløb - på 11 kilometer skal etableres.

Modellen koster 248 millioner kroner og vil give mulighed for naturlige bestande af laks og havørred i Gudenåen.

Forslaget vil betyde at 90 procent af Gudenåens vand løber igennem det nye stryg og kun 10 procent til Tange Sø.

Søen bevares, mens Tangeværket må stoppe sin produktion af el fra vandkraft.

- Jeg er forundret over de fem modeller Rambøll har præsenteret. Det var ikke det, jeg havde forventet ud fra det, der var oplægget, siger Jarl Gorridsen. 

Et nyt 11 kilometer langt vandløb skal sikre naturlige bestande af laks og havørred- her tegnet ind med en lyseblå streg langs søen. 
Et nyt 11 kilometer langt vandløb skal sikre naturlige bestande af laks og havørred- her tegnet ind med en lyseblå streg langs søen. 
Foto: Rambøll

Usikkerhed om Tangeværket

Ifølge modellen, vil det ikke længere være muligt at føre Tangeværket videre som i dag. Selv om der foreløbig alene er tale om en indstilling fra kommunernes plan- og miljø-politikere, ventes den endelige beslutning om Tange Sø at skulle træffes af de fire kommuners borgmestre. Skal anbefale en løsning til Natur- og Erhvervsstyrelsen. 

I alle modellerne, som Rambøll har præsenteret, er det dog alene muligt at køre Tangeværket videre som Museum og ikke som el-producent. Men det er usikkert, om Tangeværket vil være interesseret i eller i stand til, at køre videre, alene som et museum. 

Det er kun et års tid siden, at politikerne i Viborg gav Tangeværket en tidsubegrænset tilladelse til at producere el ved Tange Sø.

- Jeg er stensikker på, at de viborggensiske politikere, der har deltaget i det her udvalgsarbejde, har overset, at de selv tog en anden beslutning for et år siden. Det må bero på en tanketorsk eller også har arbejdsmængden været så stor, så de har overset den. Det er inkonsistent, siger Jarl Gorridsen. 

Formanden for kommunernes samarbejdsudvalg har Kurt Andreassen, der er byrådspolitiker for Venstre i Favrskov Kommune, ønsker ikke at udtale sig om sagen, fordi kommunerne har aftalt at præsentere beslutningen samlet.