Nyt støjdæmpende autoværn testes i Pårup

Et nyt støjdæmpende autoværn, udviklet i Danmark, skal den kommende tid testes i Pårup.

2:26
På en 800 meter strækning ved Pårup vest for Silkeborg opsætter Vejdirektoratet for første gang et helt nyt støjdæmpende autoværn udviklet i Danmark.

På en 800 meter strækning ved Pårup vest for Silkeborg opsætter Vejdirektoratet for første gang et helt nyt støjdæmpende autoværn udviklet i Danmark.

- Haverne går lige op til den her trafikerede rute 13, så derfor var det et rigtig godt  sted at teste det, så vi dels kunne få driftserfaringer, men forhåbentlig kan vi også gøre nogle menneskers liv bare lidt bedre ved at fjerne støjen fra dem, siger Jette Vinther Voigt, der er projektleder i Vejdirektoratet.

Borgerne i byen er stærkt utilfredse med støj fra hovedvejen, og de skal nu være med til at måle, om det nye autoværn kan gøre en forskel.

- Man kan ikke føre en samtale. Man bliver forstyrret og irriteret, selvom man prøver at ignorere det. Det er ikke rart, siger Mikael Sperling, der bor klods op ad hovedvejen.

Det nye autoværn skulle dæmpe støjen ved hjælp af en stenuldsplade, som er monteret bagved. På den måde sluges støjen mellem autoværnet og pladen. Naboerne er spændte på, om det overhovedet kan gøre en forskel.

- Vi har ikke haft noget førhen, så hvis det kan hjælpe, så er det positivt, og vi er nødt til at være positive, indtil modsatte er bevist, siger Frits Laursen, der også er nabo til det nye autoværn.

Måleudstyr på naboernes husmure samt et supplerende spørgeskema skal være med til at vurdere, om det nye støjdæmpende autoværn har en effekt.

 - Støj er virkelig svært at måle, fordi vind og vejr spiller meget ind. Derfor tænker jeg næsten, at naboernes vurderinger er mere værd, fordi det væsentlige er, hvad folk oplever, siger Jette Vinther Voigt.  

Vejdirektoratet forventer at afslutte opsætningen i løbet af denne uge. Resultatet af støjmålingerne bliver offentliggjort inden udgangen af i år.