Ny uddannelse gav overskud

Kristina Olesen kørte død i jobbet som sygeplejerske og begyndte at læse til pædagog. I fremtiden bliver sådan et skifte sværere

Kristina Olesen
Foto: Ole Hald, TVMIDTVEST

Et bredt flertal i Folketinget er ved at haste-vedtage et loft over hvor mange uddannelser man kan tage.  Loftet skal gøre det stort set umuligt for eksempelvis en sygeplejerske at uddanne sig til pædagog.
Men en ny uddannelse var lige netop, hvad der skulle til for Kristina Olesen, som fik nok i jobbet som sygeplejerske.

- Jeg havde den der følelse af usikkerhed. Den der angst for at gå på arbejde. Og den der frygt for at bruge min tid forkert, siger Kristina Olesen.

Jobbet fik konsekvenser for privatlivet, hvor der ikke længere var overskud i hverdagen derhjemme med mand og tre børn. 

- Når jeg havde fri, så brugte jeg det på spekulationer på, hvornår jeg skulle på arbejde igen og så nød jeg egentlig ikke tiden ordentligt med familien, siger Kristina Olesen.

Derfor skiftede hun sygeplejeuniformen ud med tre års pædagogstudie, som hun færdiggør nu til januar. Hun forventer, at være en fagligt dygtigere pædagog med sin sygeplejerske-baggrund.

- Jeg vil kunne tage noget af min erfaring med fra sygeplejen og bruge som pædagog, og det gør også, at jeg føler, at jeg kan gøre en forskel ved, at jeg har en viden på en anden måde, siger Kristina Olesen.

Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet forventer inden nytår at vedtage et uddannelseloft, som gør det stort set umuligt at tage to uddannelser på bachelor-niveau på statens regning. Det er en kæmpe fejltagelse mener VIA University College med afdelinger i en række midt og vestjyske byer.

Og de er ikke alene. Indtil videre har flere end 74.000 mennesker skrevet under på en protest mod uddannelsesloftet. Ikke desto midre er det lykkedes Venstre at få både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti til at bakke op. Dansk Folkepartis uddannelses-ordfører forstår da heller ikke kritikken.

- Der er jo nogle helt regulære dispensationsmuligheder i det her, der handler om, hvis du på grund af fysisk eller psykisk sygdom - og det er jo også en form for nedslidning - ikke kan varetage det, du er uddannet til, så kan du faktisk gå ind og tage en ny uddannelse, forklarer Jens Henrik Thulesen Dahl, der er uddannelsesordfører for DF.

Imens er De Radikale frustrerede over forslaget. Og Kristina Olesen er mest af alt glad for hun nåede at tage en ekstra uddannelse, inden det bliver for sent.

2:29
Kristina Olesen fortæller, hvad hendes nye uddannelse har betydet