Ny plan: Flygtninge skal i praktik på kirkegårde

Menighedsråd skal til at ansætte flygtningeelever. - Det er ikke kirkens opgave at sætte gang i sådanne integrationsprojekter, siger ordfører.

Mohamad Allahham har skiftet livet som skrædder i Syrien ud med landmandslære i Frederiks. Han er en af landets første flygtninge i integrations-grunduddannelsesforløb. Men der er for får af hans slags.
Mohamad Allahham har skiftet livet som skrædder i Syrien ud med landmandslære i Frederiks. Han er en af landets første flygtninge i integrations-grunduddannelsesforløb. Men der er for får af hans slags.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Syrere, der har taget flugten fra Aleppo, skal nu integreres på danske kirkegårde. Det skriver Avisen.dk.

Kirkeministeriet har nemlig lovet at ansætte 60 flygtningeelever som en del af integrationsgrunduddannelsen (IGU). Men opgaven er givet videre til landets 1.748 menighedsråd. De opfordres til at finde plads til flygtningene på kirkegårdene.

Løftet gav Kirkeministeriet tilbage i september sidste år til Finansministeriet. Alligevel er meddelelsen først et halvt år senere nået frem til menighedsrådene.

"Det er Kirkeministeriets opfattelse, at de stillinger i folkekirken, som er bedst egnede til besættelse med en IGU-praktikant, typisk vil være at finde på kirkegårdene," skriver Kirkeministeriet i brevet til menighedsrådene.

Formand for Landsforeningen af Menighedsråd, Søren Abildgaard, har først fået beskeden for få dage siden. Han tager dog opgaven på sig og mener, at det er ganske naturligt, at Folkekirken går forrest i projektet.

- Det er ikke ukendt for Folkekirken at medvirke til at løse integrationsopgaven. Tidligere har det dog haft andre former end direkte beskæftigelse som for eksempel Folkekirkens asylsamarbejde, siger han.

Avisen.dk kunne torsdag fortælle, at regeringen har forsøgt at gå forrest for at promovere IGU-ordningen, der populært kaldes flygtningepraktikanter. I den forbindelse blev ministerierne bedt om at meddele, hvor mange flygtninge de hver især ville ansætte.

Kirkeministeriet har endnu ikke ansat en eneste flygtning, men har med 60 lovet at tage flest af alle ministerier. Regeringen lovede sammenlagt at tage mellem 259 og 304 flygtninge ind, men efter et halvt år er blot 38 blevet ansat.

Søren Abildgaard påpeger dog, at selvom det er et halvt år siden, at Kirkeministeriet gav håndslag på 60 IGU-elever, så kommer man ikke til at se flygtninge arbejde i kirkerne foreløbigt.

- Jeg tror, at det er meget fornuftigt, at der er en indkøringsperioden helt frem til juli 2019. For man skal nok ikke forvente, at menighedsrådene fræser ud af startblokken. Det er en ny opgave, og det tager tid, siger han.

Sognepræst og kirkeordfører for Dansk Folkeparti Christian Langballe er vred over planerne.

- Det er under al kritik. Svineri er ikke et ord, jeg vil lægge i min mund. Men det her tager jeg godt nok kraftig afstand fra, siger han til Avisen.dk.

Christian Langballe mener, at de danske kirker bliver spændt for en politisk vogn.

- Det er ikke kirkens opgave at sætte gang i sådanne integrationsprojekter. Og slet ikke ude i menighedsrådene, der er selvstændige institutioner. Jeg vil ikke blande mig i det folkelige demokrati og sige, hvad de skal og ikke skal gøre, og det skal Kirkeministeriet bestemt heller ikke, siger han.