Ny omfartsvej til fiskene i Storåen

Fiskene skal have lettere ved at komme forbi opstemningen ved Vandkraftsøen i Holstebro

Dæmningen ved Vandkraftsøen har i flere år været en barriere for lakse-fiskene i Storåen
Dæmningen ved Vandkraftsøen har i flere år været en barriere for lakse-fiskene i Storåen

Dæmningen ved Vandkraftsøen i Holstebro har - lige siden den blev bygget i 1941 - fungeret som en prop i Storåen. Den betyder, at det kun er et mindre antal laks og ørreder, der kan komme op i åen for at gyde. 

Det vil Holstebro Kommune nu gøre noget ved. Et forbedret stryg skal fremover være den store omfartsvej for fiskene i Storåen, så de lettere kommer videre i å-systemet.

- Der passerer ikke nær så mange laksefisk med den dæmning vi har i dag. Derfor er det oplagt at kigge på en løsning, siger Karsten Filsø, der er formand for Natur, Klima og Miljø-udvalget i Holstebro Kommune.

Endnu er der ikke sat penge af og det er meget tidligt i processen. Men det politiske signal er klart.

- Der er en holdning til, at vi skal have et kvalificeret grundlag at arbejde videre på, siger Karsten Filsø.

I dag leder et lille stryg fiskene uden om dæmningen. Men er kun et mindre antal der slipper forbi. Derfor vil politikerne have en større og bedre omløb, og det er godt nyt for lystfiskerne.

- Det er et kæmpestort og gammelt ønske, der muligvis nu kan gå i opfyldelse, siger Gunnar H. Pedersen, der er formand for Holstebro og Omegns Fiskeriforening.

- Opstemningen har været et problem, ikke kun for laksen, men også for tyve andre forskellige fiskearter i Storåen, fortæller lystfiskerformanden. Derfor vil en effektiv løsning betyde masser af laksefisk på den anden side af Vandkraftsøen, mod Herning og Ikast-Brande Kommuner.

- Potentialet opstrøms er kæmpestort. Derfor er det her en god nyhed for turister og erhvervsliv. Vi ved, at flere og flere rejser til Danmark, netop for at fiske laks, siger miljøkonsulent Lars Brinch Thygesen fra Danmarks Sportsfiskerforbund.

 En undersøgelse fra i fjor viste, at der hvert år går 5.800 laks op i Storåen. Det tal vil formentlig blive endnu større, hvis der findes en løsning ved Vandkraftsøen.

 

1:20
Hør hvad formanden for Holstebro og Omegns Fiskeriforening , Gunnar H. Pedersen, siger til meldingen om, at fiskene nu skal have bedre mulighed for at svømme uden om dæmningen ved Vandkraftsøen.