Ny lov: Nogle elkunder får større regning

En lov fra årsskiftet har vist sig at gøre forskel på elkunder. I små selskaber betaler de nu mere end i de store.

Elkunderne i Struer får i gennemsnit en ekstraregning på 28 kroner om året, mens en kunde hos Radius kun får en regning på 14 øre.
Elkunderne i Struer får i gennemsnit en ekstraregning på 28 kroner om året, mens en kunde hos Radius kun får en regning på 14 øre.
Foto: Iris / Ritzau Scanpix

Når forbrugerne i Struer trykker på elkontakten, så koster det en større ekstraregning end, hvis de boede i København.

Det er konsekvensen af en lovændring, som trådte i kraft ved årsskiftet.

Den medførte en ny måde at opkræve betaling på, og det betyder, at elkunder hos små selskaber skal betale mere end kunderne hos de store selskaber.

- Jamen det, synes jeg jo, er grundlæggende uretfærdigt, siger direktør for Struer Forsyning, Knud Schousboe.

Lige fordeling med skæv virkning

Indtil årsskiftet har alle elkunder fra Struer til København betalt lige meget for at få sagerne behandlet. Nu bliver regningen i stedet delt ligeligt ud på alle landets 43 værker.

Dermed skal eksempelvis Struer Forsyning med 6400 kunder betale præcis lige så meget som Radius, der har over en million el-kunder at dele regningen ud på.

Det betyder, at kunderne i Struer i gennemsnit får en ekstraregning på ca. 28 kroner i år, mens en kunde hos Radius får en regning på 14 øre.

- Det giver ikke nogen mening, at man har en myndighedsbehandling, som ikke belaster forbrugerne lige hårdt, mener direktør for Struer Forsyning, Knud Schousboe.

Knud Schousboe, direktør ved Struer Forsyning
Knud Schousboe, direktør ved Struer Forsyning
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Branchen bakker op

Samme holdning har de hos forsynings-selskabernes brancheorganisation.

- Det kan jo ikke være rigtigt, at man på den måde, skal differentiere alt afhængig af, hvor man bor i landet, fordi myndighedsbehandlingen det er jo den samme. Den har den samme kvalitet, uanset om man bor det ene eller det andet sted, siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør for Dansk Energi.

Loven, som har medført de større regninger til nogle elkunder, blev vedtaget af samtlige Folketingets partier i november sidste år. De Radikales Andreas Steenberg vil dog have loven lavet om på trods af, at hans eget parti stemte for.

- Jeg tror, det er en mindre detalje i en stor lov, der er smuttet igennem, og derfor er det jo rigtigt godt, at selskaberne tager det op, fordi så kan vi jo kigge på det igen inde i Folketinget, siger Andreas Steenberg, som er medlem af Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget.

Nu håber de hos Struer forsyning, loven bliver ændret, så kunderne igen kan koge vand til samme pris som i København.

- Jamen løsningen er lige så let og simpel som at dividere med 43. Det er simpelthen at tage og dele det ud på samtlige transporterede kilowatt-timer i Danmark, som man har gjort indtil nu, siger direktør for Struer Forsyning, Knud Schousboe.

Andreas Steenberg vil nu tage sagen op med ministeren og sin ordfører på området for at få loven lavet om.