Næssundfærgen sejler snart igen

Snart er Næssundfærgen tilbage på sin gamle rute mellem Mors og Sydthy - men i fremtiden bliver det også muligt for privatpersoner at leje færgen.

Nessie Næssundfærgen
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Inden længe sejler Næssundfærgen videre efter flere tvungne stop på overfarten mellem Mors og Sydthy.

Lige nu er ”Næssie”, som færgen kaldes, bugseret på et skibsværft i Agger. Her har flere af færgens venner længe spekuleret på, hvordan ”Næssie” kan overleve endnu en sæson. Løsningen er blevet, at den nu også skal være en god forretning og ikke kun en overfartsmulighed for almindelige pendlere.

I fremtiden skal den nemlig bruges i andre og nye sammenhænge, og derfor ligger håndværkere i disse dage sidste hånd på et helt nyt rum, der blandt andet skal kunne rumme foredrag og andre private arrangementer. Det betyder, at privatpersoner fremover kan leje færgen.

Det nye tiltag glæder Morsø Kommune, der indtil nu ikke har måttet støtte driften og dermed selv kunne sikre færgens overlevelse. Med tiltagene er der penge klar fra kommunen, fordi færgen med de nye muligheder kan styrke turismen i lokalområdet.

Næssundfærgen sejler mellem Mors og Thy igen d. 1 marts.

Forhistorie fyldt med problemer

"Næssie" har ellers været igennem en turbulent tid de sidste år. Første gang, færgen komi problemer i nyere tid, var i 2006. Morsø Kommune foreslog at spare Næssundfærgen væk, men de lokale ville ikke af med deres færge, så den fik lov til at sejle videre.

I begyndelsen af juli 2014 fik den mere end 50 år gamle færge motorproblemer og lå stille i fjorten dage på grund af en større reparation. Færgen blev dog fikset og fik igen sat kursen - i hvert fald indtil torsdag morgen d. 26. februar 2015

Her fik færgen et maskinuheld, fordi koblingen gik i stykker. Denne gang var reparationen så dyr, at det ikke kunne betale sig at lave den. Kort efter blev det meldt ud, at færgen havde sejlet sin sidste tur.

Borgerne ville dog igen ikke acceptere, at færgen ikke sejlede, så de købte den for 1 krone. Som en konsekvens sejlede Næssundfærgen videre som Danmarks første foreningsdrevne bilfærge.

2:00
Næssundfærgens venner spekulerer på, hvordan de kan bruge færgen udover den daglige færgeoverfart