Naboer til Østerild efterlyser en plan

Selv om intentionerne for de nye, større vindmøller lyder gode, så savner naboerne i Østerild en plan for området.

Østerild testcenter luftbilleder

Naboerne til testcenteret i Østerild frygter, at de bliver de små, når vindmøllerne skal være større. 

- Vi har ingenting, at skulle have sagt, siger Lasse Middelboe, der er nabo til de store møller.

Regeringen fremlagde i dag planer om at opføre møller på 320 meter på testcenteret i Østerild. Det er de planer, der vækker bekymring hos naboerne.

- Planen bliver udvidet hele tiden. Vi går i usikkerhed her konstant, hvornår ryger man? Skal man sælge sit hus, hvem fanden vil så købe det - ingen! Det er ikke i orden for så stor en industri, siger Lasse Middelboe.

Det er testcentrene i Østerild og Høvsøre, der bliver udvidet med henholdsvis tre og to møller, de større møller skal teste mere avanceret teknologi og nye mølletyper.

- Det udvikler sig hele tiden, ligesom bilerne bliver bedre og bedre, så bliver vindmøllerne også anderledes. Der er brug for endnu mere energi i dem, og der er brug for, de bliver højere. På den måde kan vi sikre grønomstilling på en fornuftig måde og sikre mange arbejdspladser i Danmark, siger erhvervsminister, Brian Mikkelsen.  

Inde i byen Østerild er der opbakning til udvidelsen. Formanden for borgerforeningen mener, testcenteret er en gevinst for området.

- Det er med til at gøre Østerild-navnet kendt, man regner med at, der måske kommer op mod 50000 besøgende om året. Det kan jo smitte af på landsbyerne omkring, sagde Svenning Thomsen, der er formand for Østerild & Omegns borgerforening til TV MIDTVEST den 28. oktober 2016.

Men optimismen breder sig ikke lige så hurtigt som testcentret. Mens en campingplads er blevet eksproprieret for at gøre plads, kigger andre naboer langt efter kompensation.

- Campingpladsen ligger jo længere væk end nogle af husene herinde, og de bliver ikke eksproprieret. Det er jo lovgivningen, der er noget galt med, siger Lasse Middelboe.

Indledende undersøgelser lægger op til, at i alt otte boliger skal eksproprieres i forbindelse med de to udvidelser. For at begrænse omfanget af opkøb og ekspropriation, lægger regeringen op til at reducere højden på de yderste møller. 

1:43
Selv om intentionerne for de nye, større vindmøller lyder gode, så savner naboerne i Østerild en plan for området.