Museer i klemme: Skylder feriefond millioner

Lokalt museum risikerer at skulle betale 17 millioner kroner tilbage til Arbejdsmarkedets Feriefond.

Ringkøbing-Skjern Museum
Foto: Arkiv

Ringkøbing-Skjern Museum er et af mange danske museer, der risikerer at havne i en økonomisk klemme, fordi Arbejdsmarkedets Feriefond tilsyneladende har ændret praksis. Det skriver Berlingske.

Fra midten af 1990erne og til 2012 gav feriefonden 900 millioner kroner til en lang række museer og oplevelsesinstitutioner. Berlingske skriver, at pengene blev ydet som langfristede lån, men blev opfattet som donationer. 

Nu har fonden så ændret sin politik og kræver 900 millioner tilbage fra 30 museer, skriver avisen.

Ringkøbing-Skjern Museum har fået 17 millioner kroner af fonden, og museets direktør Kim Clausen har svært ved at overskue konsekvenserne.

- I yderste konsekvens må fonden jo overtage de bygninger, den har pant i. Men hvor meget er en middelalderbygning eller et gammel jernalderhus værd, hvis man skal omsætte dem, siger han til Berlingske.

Avisen skriver, at Ringkøbing-Skjern Museum var et af de første, der tog imod et lån fra Arbejdsmarkedets Feriefond. 

- Som vestjyder blev vi ganske vist lidt lorne, da vi fik at vide, at pengene kun kunne gives som lån. Men det blev sagt meget tydeligt, at lånet ville blive forlænget efter de 25 år. Det var mere proforma for at sikre, at bygningerne ikke blev brug til noget andet, siger Kim Clausen.

Arbejdsmarkedets Feriefond har ikke ønsket at kommentere sagen over for Berlingske. Af et skriftligt svar fra beskæftigelsesministeren til Folketingets Beskæftigelsesudvalg fremgår det dog, at det altid har været meningen, at pengene skulle betales tilbage.