Modelfly har topfart på 500 km/t: - Selvfølgelig er det lidt farligt

Flyentusiaster er i hele uge 31 samlet på Lindtorp Flyvecenter for at få luft under vingerne på deres lynhurtige modelfly.

Michael Nielsen model af et jetfly kan flyve næsten 500 kilometer i timen.
Michael Nielsen model af et jetfly kan flyve næsten 500 kilometer i timen.
Foto: Emilie Grav, TV MIDTVEST

Det er bestemt ikke hver dag, man får lov til at komme helt tæt på et jetfly. Men det kan man lige nu få lov til på Lindtorp Flyvecenter ved Linde vest for Holstebro.

For her holder Jet Danmark i disse dage en Jet Camp for fritidspiloter, der er vilde med jetfly. Ikke de helt store af slagsen, men i nogle mindre, og stadig lynhurtige, udgaver.

- Vi er mange her, der deler den samme interesse, så vi mødes hvert år. Det er rigtig dejligt og hyggeligt, siger Michael Nielsen fra Herning.

- Det fascinerer mig at flyve med de her modelfly, fordi der er en masse teknik i det. Der er mange ligheder med en motor i fuld størrelse. Lyden er næsten den samme, og det er stort set også det samme brændstof, vi fylder på lyder det.

Ekstrem tophastighed

Sammen med de øvrige 30 deltagere på campen sender Michael Nielsen sit jetfly ud på adskillige ture henover den vestjyske himmel.

Og det foregår ved hastigheder på mellem 300 og 500 kilometer i timen. Med andre ord skal man vide, hvad man laver for at kunne navigere sikkert rundt i de højere luftlag.

- Selvfølgelig er det lidt farligt, men vi gør alt, hvad vi kan for at have sikkerheden i top.

- Hver eneste model skal gennemgå en kontrol, inden de kommer ud at flyve. Det er dyrt udstyr, så det er også i vores egen interesse at passe godt på dem og ikke bruge det billigste materiale, forklarer Michael Nielsen.

Kan ikke få nok

Selvom der hvert år går en hel uge med at holde ferie i flylejren, så kan den rutinerede modelflysentusiast ikke forestille sig noget bedre at bruge sommeren på. 

- Jeg fortsætter med at komme her. Det er der ikke nogen tvivl om. Nu har jeg fløjet i 27 år, så jeg har en idé om, at jeg ikke kan lade være med at fortsætte, siger Michael Nielsen.

Jet Campen fortsætter til og med lørdag, og alle er velkomne til at kigge forbi flyvepladsen.

1:40
Her kan du komme med en tur på flyvepladsen. Indslag: Emilie Grav