Minister vil ophæve omstridt fiskeriforbud

Esben Lunde Larsen vil gøre det lettere for fiskerne at fange industrifisken brisling. Han mener ikke, at bifangsten af sild udgør et problem.

Industrifiskeri
Foto: Arkiv

Miljø- og fiskeriminister Esben Lunde Larsen (V) vil nu arbejde på at få ophævet forbuddet mod at fange brisling i et stort område i Nordsøen fra Hanstholm til Blåvand - den såkaldte brislingekasse.

Forbuddet er indført for at undgå bifangst af små sild, og det betyder, at fiskerne skal sejle omkring 55 kilometer væk fra kysten for at få lov til at fange den lille industrifisk.

Esben Lunde Larsen henviser til en rapport fra DTU Aqua, som viser, at der under et forsøgsfiskeri faktisk var en mindre bifangst inde i brislingekassen end udenfor.

- Jeg vil gerne have ophævet forbuddet, så fiskerne ikke skal sejle unødigt langt for at fiske. Det er både dyrt i brændstof og dårligt for miljøet. Den nye rapport viser, at der ikke er nogen biologisk begrundelse for at have en særlig beskyttelse af fiskeriet i området. Fiskeriet truer ikke sildene, siger han i en pressemeddelelse.

Ministeren vil nu tage sagen op med EU-Kommissionen, ligesom han vil forsøge at overbevise de andre lande omkring Nordsøen om, at forbuddet skal ophæves.

Initiativet bliver modtaget med glæde blandt fiskerne. 

- Vi har arbejdet på at få brislingekassen afskaffet i over 30 år, men har indtil nu løbet panden mod en mur i EU. Fiskerne går glip af store indtægter på grund af forbuddet, så det er dejligt, at vi har fået en regering, der tager sig af erhvervets problemer, siger formanden Sydvestjysk Fiskeriforening Jesper Juul Larsen til tvmidtvest.dk.