Minister beskyldes for plagiat og sjusk

Esben Lunde Larsens ph.d.-afhandling beskyldes for at være delvist kopieret. Eksperter er kalder det plagiat eller sjusk. Ministeren selv afviser.

Esben Lunde Larsen

Endnu en gang bliver der sat spørgsmålstegn ved uddannelses- og forskningsministerens troværdighed.

DR har undersøgt Esben Lunde Larsens ph.d.-afhandling i computerprogrammet PlagScan, der skal afsløre snyd i videnskabelige artikler, og her har computeren fundet forskellige passager, der mangler kildehenvisning, og som nogle kalder et plagiat og dermed snyd. Det skriver DR Nyheder.

- I konklusionen forekommer en passage, som må opfattes som plagiat, fordi forfatteren ikke har anført en litteratur-henvisning. Konklusionen kommer til at fremstå som noget, han selv har fundet ud af, mens det i virkeligheden er noget, som andre har fundet ud af, siger Bente Hagelund til DR. Hun har tidligere været ansat på Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet, hvor ministeren skrev sin afhandling.

Der ud over har PlagScan fundet 17 andre steder i afhandlingen, hvor der findes lignende tekst på to hjemmesider om Grundtvig.

- De mange sammenfald mellem afhandlingen og to hjemmesider, virker ikke tilfældig. Hvis det er forfatterens egen tekst på hjemmesiderne, som er afskrevet, så skulle det være nævnt i forordet eller et andet sted, ellers er det plagiat. Hvis det ikke er hans egne tekster, så bliver det grovere, fordi så stjæler han andres formuleringer, siger Morten Warmind, der er lektor på KU til DR.

Kopiering eller sjusk

Der er dog flere eksperter, der er uenige om, hvor vidt der er tale om kopiering eller sjusk.

- Det, jeg har set, virker sådan lidt "hastværk er lastværk"-agtigt-sjusk, men det er efter min vurdering hverken videnskabeligt uredeligt eller plagiat, siger Niels Ploug. Han har været medlem af Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed.

Ministeren afviser

Uddannelses- og forskningsministeren afviser at have kopieret:

- Jeg er helt uforstående overfor, at der skulle være problemer i det her, siger han.

Esben Lunde Larsen bedt Københavns Universitet om at gennemgå afhandlingen en ekstra gang for at tjekke den for plagiat.

- Har jeg været præcis nok? Det er ikke sikkert. Og har jeg begået en fejl, så skal jeg selvfølgelig stå på mål for det, siger ministeren til DR.