Midlertidig lukning af akutfunktion møder hård kritik

Byrådspolitikere i Thisted og Morsø skyder med skarpt mod Region Nordjylland efter at den akutte kirurgi på Sygehus Thy-Mors er midlertidigt lukket.

Regionshospitalet Nordjylland, Thisted

Folk, der har medvirket i et færdselsuheld, får blindtarmsbetændelse eller på anden vis har brug for akut hjælp på Sygehus Thy-Mors, må i øjeblikket køre en del længere end førhen. 

Sygehuset modtager i øjeblikket ikke akutte kirurgiske patienter. Fra d. 13. juni har sygehuset kørt med et såkaldt særberedskab, og det møder kritik fra byrådspolitikere i Thisted og Morsø.

- Jeg kan være bange for, at det kan komme til at koste liv på et tidspunkt. Det beredskab, der skal køre med patienterne, er jo også væk i længere tid, siger Henning Sørensen, der er formand for Det sociale udvalg i Morsø Kommune.

Patienter, der har et behov for akutte operationer, bliver i stedet sendt til andre sygehuse
enten i Region Nordjylland eller Region Midtjylland. Det kan eksempelvis være Viborg, der ligger 60 km fra Nykøbing eller Hjørring, hvortil der er en køretur på 150 kilometer. 

Det er et løftebrud

Specielt Morsø Kommune føler sig snydt, efter at akutfunktionen bliver midlertidigt lukket på Sygehus Thy-Mors.
I oktober 2015 lukkede den sidste afdeling ned på sygehuset i Nykøbing. Det skulle netop sikre akutfunktionen i Thisted.

- Jeg synes, vi bliver holdt for nar i den her situation. Det er alvorligt, hvis vi ikke har et ordentligt sundhedstilbud og en ordentlig dækning her, siger Morsøs borgmester Hans Ejner Bertelsen fra Venstre.

Han bakkes op af partifællen Henning Sørensen fra Det sociale udvalg.

- Den begrundelse, de gav for at lukke i Nykøbing, er den, de løber fra nu, siger han.

Arbejder på at finde en løsning

Region Nordjylland har oprettet en taskforce som skal se på mulige løsninger på situationen på Sygehus Thy-Mors, og her mener man ikke, at der er tale om et løftebrud.

- Jeg synes ikke, vi er løbet fra et løfte. Vi arbejder på højtryk for at få tingene til at fungere. Vores problem er stadigvæk, at vi mangler læger, siger Jess Laursen, næstformand i Region Nordjylland.

Særberedskabet skal indtil videre køre frem til årsskiftet. Derefter håber regionen at finde en permanent løsning. Men det er de ikke tilfredse med på Mors.

- Vi håber på, at man omplacerer nogle læger, indtil man får fundet nogle, der permanent kan være i Thisted, siger Henning Sørensen.

2:12
På Mors føler politikerne sig snydt af Region Nordjylland, efter at den akutte kirurgi på Sygehus Thy-Mors er midlertidigt lukket ned.