Metaldetektor-fund slår rekord

Da dronningen i weekenden åbnede årets Danefæ-udstilling på Nationalmuseet, var der sat ny rekord i fund.

4:18
Se indslaget om den nye udstilling her.
Foto: TV MIDTVEST

I 2016 blev der indleveret 17.000 genstande til danefæ-vurdering, og det er det største antal nogensinde. Blandt andet på grund af TV-programmer som ”Metaldetektiverne.”

De fleste genstande i Nationalmuseets montrer er af ædelmetal, der er kommet frem i lyset efter et biiiib i øret hos en detektorfører. Og efter timers vandringer i det danske landskab.

 ”I gamle dage fandt bonden jo ting efter ploven. Men det sker næsten ikke i dag. Nu er det stort set alt sammen detektorfund,” siger Michael Andersen, der er forsknings- og samlingschef på Nationalmuseet.

De fineste fund, der er blevet danefæ-vurderet i 2016 er med på en ny udstilling på Nationalmuseet, der i weekenden blev åbnet af Dronning Margrethe, der selv er uddannet arkæolog

Fra Vejen i Vestjylland er der udstillet en skat med fine guldringe fra vikingetiden på i alt på næsten et kilo guld. 

Guldringe fundet i Vejen.
Guldringe fundet i Vejen.

 

Der er også fundet et enestående krucifiks af guld fra vikingetiden. Og så er der malmgryder og møntskatte fra middelalderen samt en lang række andre sjove og spændende fund bippet frem med metaldetektor.

Under åbningen var også dronningen er imponeret over, hvad den nye teknologi har tilføjet arkæologien, og over hvor stor en indsats detektorførerne har ydet for at samle vores nationale arv.

”De har med deres detektorer og deres vågne blik, deres interesse og næse for fortiden fundet alt det, vi nu skal se,” sagde dronningen umiddelbart før hun åbnede udstillingen. 

Et krucifiks fra vikingetiden er også blandt udstillingens
Et krucifiks fra vikingetiden er også blandt udstillingens

 

TV-programmer som serien ”Metaldetektiverne” har været medvirkende til at sætte skub i udviklingen ved at vække interesse for mulighederne i den nye teknologi.

”Fjernsynet har betydet rigtig meget for det her. For det betyder, at nye mennesker får øjnene op for… ”hov, her kan jeg gøre noget. Jeg går også i gang og jeg køber en detektor,”” siger Michael Andersen.

På danefædagen samles flere end 150 amatørarkæologer, der alle har fået udtaget netop deres fund til udstillingen. I år var ”Metaldetektiverne” fra Thy-Mors Detektorforening også repræsenteret med op mod 10 mand, der altså alle havde bidraget til udstillingen.

Interessen for detektorhobbyen sætter Nationalmuseet under pres og betyder, at der må afsættes flere penge og medarbejdere til Danefæ-arbejdet.

”Vi gør virkelig hvad vi kan. Men det er svært at holde trit. Og det gælder også på lokalmuseerne ude i landet. De har altså også svært ved at holde trit. Men altså et sted er det jo en ønskesituation. Det er jo en herlig ting,” siger Michael Andersen.