Menighedsrådsvalg: Nu skal vi samarbejde

Sognelisten fik flere pladser i menighedsrådet end Kirkelisten i Ringkøbing. Nu vil de to lister samarbejde.

Menighedsrådsvalg i Ringkøbing
Foto: Emilie Grav, TV MIDTVEST

Tirsdag var der menighedsrådsvalg, og i Ringkøbing var der ekstra meget spænding om resultatet. Sognelisten stillede op i kølvandet på den voldsomme debat om nedrivningen af den gamle musikskole og opførelse af det nye kirkehus. 

Efter optælling af stemmerne fik Sognelisten fem pladserne i menighedsrådet, mens Kirkelisten, der havde flere af det gamle menighedsråds medlemmer opstillet, fik fire.

- Resultatet er både overraskende og skuffende for os, og jeg kan ikke være tilfreds med det. Det er svært at analysere sig frem til, hvorfor det er endt sådan her. Vi synes jo, vi har gjort det godt. Vi vedstår de ting, vi har gjort, og de ting vi har skabt, siger Poul Agergaard, formand for Kirkelisten, som fik 80 personlige stemmer.

- Jeg er stolt og glad for, vi har fået flertallet. Men jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg er ydmyg over for opgaven, for det pålægger os et stort ansvar at få løst denne her opgave så godt som overhovedet muligt, siger Lars Hansson, formand for Sognelisten, som var den kandidat, der fik suverænt flest personlige stemmer, nemlig 185.

Stemmeprocenten var høj til menighedsrådsvalget i Ringkøbing. 3386 medlemmer af menigheden kunne stemme. 867 af dem stemte, hvilket giver en stemmeprocent på 25,6. Da der sidst var valg i Ringkøbing Sogn, i 2004, var stemmeprocenten 22,6. Begge tal er høje, idet stemmeprocenten ved menighedsrådsvalg typisk ligger på 14-15 procent på landsplan.

En streg i sandet

Sognelistens kandidater har været modstandere af opførelsen af et nyt sognehus på bekostning af en ældre, historisk bygning i centrum af Ringkøbing, mens den eksisterende Kirkeliste var for.

Stridighederne viste sig at falde ud til Sognelistens fordel, som med fem medlemmer får flertal i det nye menighedsråd, som er valgt for de kommende fire år. Nu skal de ni valgt samarbejde i menighedsrådet.

- Jeg er ikke bekymret for, hvordan det bliver nu. Vi er indstillet på, at vi skal have et godt samarbejde, og jeg er sikker på, at Sognelisten trækker en streg i sandet. Fra nu af har det ikke noget med huset at gøre. Nu har det noget med kirkens liv og vækst at gøre og det at få fyldt sognehuset op, siger Poul Agergaard.

- Vi er ét menighedsråd, og det vil sige, det er de ni, der har en forpligtelse til at få menighedsrådet til at fungere, og det er jeg slet ikke bekymret for, at det skal finde sted, for selvfølgelig kan vi samarbejde. Der, hvor man vil mærke størst forskel, er, at vi vil forsøge at lægge op til at få mere dialog med sognets borgere, siger Lars Hansson.

De fem medlemmer er, der blev valgt fra Sognelisten er: Lars Hansson, Karina Lodberg, Ole T. Bøndergaard, Anja B. Lynggaard og Inge Møller Madsen.

Kirkelisten fik fire medlemmer valgt ind i det nye menighedsråd. Den nuværende formand Poul Agergaard får følgeskab af: Svend Aage Hoppe, Hans Ole-Jessen og Mette Stengaard Jensen.