Marathonbyggeri: Danmarks største motorvejsbro til dyr

2,4 millioner liter beton skal der til, når Danmarks største motorvejsbro til dyr tirsdag bliver støbt omkring motorvejsbyggeriet ved Aulum.

Betonbyg
Foto: Poul Erik Sørensen, TV MIDTVEST

En kæmpestor faunabro omkring motorvejsbyggeriet ved Aulum er i støbeskeen – i bogstaveligste forstand.
70 mand afløser på skift hinanden i løbet af de næste 36 timer for at fylde 2,4 millioner liter beton på det, der bliver Danmarks største faunabro.

En faunabro er en bro til dyr. Det er nemlig ikke alle, der er lige glade for en ny motorvej mellem Herning og Holstebro. 

- Når vi bygger en motorvej i landsskabet, kommer den til at ligge som en barriere i naturen for dyrene. Derfor bygger vi den her faunabro, så dyrene kan gå hen over motorvejen, siger Jannie Ipsen, som er projektleder i Vejdirektoratet.

Lastbiler har derfor kørt i pendulfart hele tirsdag for at fylde den bakkeformede faunabro, inden de mange liter beton størkner.

Fra betonbro til grøn gennemgang

Når betonbroen er færdig, skal den dækkes med sand, jord og planter. Samtidig bliver der sat skærme op langs den 50 meter lange bro, så der ikke kommer unaturligt meget lys ind.

- Faunabroen er for alle dyr, men det særlige ved den er, at kronvildt også kan krydse faunabroen. Kronvildt er et sky dyr, og derfor bygger vi broen i den her størrelse og sætter skærme op. På den måde håber vi at kunne få dyrene til at benytte faunabroen, siger projektleder Jannie Ipsen.