Mangel på slagterelever

Det er ikke længere attraktivt at blive uddannet kok, bager eller slagter på en af landets erhvervsskoler. Det mærker de på uddannelserne i Holstebro

Slagter
Foto: Poul Erik Sørensen, TV MIDTVEST

På blot to år har de mistet en tredjedel af eleverne på fødevareuddannelserne på erhvervsskolen i Holstebro.

- Vi har i alt mistet 120 årselever siden 2014, så det er en voldsom nedgang - faktisk næsten en tredjedel af vores elever er forsvundet, fortællerJan Emtkjær Jensen, som er uddannelsesleder ved Uddannelsescenter Holstebro.

Traditionelle fag som kok, bager og slagter frister ikke længere de unge.

- Vi har spurgt nogle 8. klasser, og de mener at en slagter står med blod op til knæene og med nogle voldsomt store knive og med grise der ligger rundt omkring dem, og det er jo ikke det reelle billede, forklarer Jan Emtkjær Jensen.

Ud over fyringsrunder på skolerne har det svigtende elevtal andre konsekvenser: 

- De elever, som vi uddanner her, som skal ud og komme i lære i en virksomhed, der kan vi ikke levere det antal, som virksomhederne efterspørger, og det er faktisk vores aller største problem, fortæller Jan Emtkjær Jensen.

Det betyder at de unge der er startet på uddannelsen er en eftertragtet vare.

- Der er rift om folk og især de gode folk, så der skal bare knokles for det, siger Andrè Pedersen, som er gourmetslagterelev.

Alligevel vil ser de gerne, at der kommer flere medstuderende.

- Der er to bagere og to konditore, så det ville være godt med flere medstuderende, så vi kunne spare lidt mere sammen med dem. Men sådan er det jo, fortæller Linda Kathrine Holst Kjeldsen, som er EUX bagerelev.

Og her, hvor håndværket læres fra bunden, forstår eleverne ikke hvorfor deres fag bliver valgt fra.

- Vi ser så meget mad på tv nu om dage, og der er ikke nogle, der har lyst til at røre ved det grove, inden det kommer ud til Gordon Ramsey, og han kan lege lidt med det, og det gør sgu lidt ondt, siger Andrè Pedersen, som er gourmetslagterelev.

Imens er det op ad bakke for erhvervsskolerne for at finde modtræk mod den svigtende interesse. 

- I de sidste tyve der har vi haft et Folketing og en regering, der har fortalt de unge, de skal arbejde i videnssamfundet, men realiteterne i dag er jo faktisk, at vi mangler dygtige håndværkere, ikke kun fødevarehånværkere men også inden for alle mulige andre håndværksfag, siger Jan Emtkjær Jensen, som er uddannelsesleder ved Uddannelsescenter Holstebro.

Et brandvarmt emne på skolen i Holstebro, hvor et nyt hold elever starter om få dage.

- Lige nu der har vi i hvert fald ledige pladser tilbage på slagtersiden, så det er bare med at komme an, siger Jan Emtkjær Jensen.