Manden bag Tarok er kommet i Hall of Fame

Jørn Laursen var Taroks kusk i 105 af de i alt 111 sejre, som hesten har vundet. Nu er han blevet indvalgt i hestesportens Hall of Fame.

Her ses Jørn Laursen sammen med sin kone Ingelise, da de i 2013 var til gallapremiere på Regner Graasten spillefilmen "Tarok – grib drømmen mens du kan."
Her ses Jørn Laursen sammen med sin kone Ingelise, da de i 2013 var til gallapremiere på Regner Graasten spillefilmen "Tarok – grib drømmen mens du kan."
Foto: Claus Bech / Ritzau Scanpix

75-årige Jørn Laursen fra Hagenshøj er formentlig bedst kendt, som den kusk, der fulgte med den legendariske derby-hest Tarok. I virkeligheden er han i travsportsverden meget mere end det, og det blev lørdag slået fast, da han til Hestesportens Galla blev optaget i Hall of Fame.

- Det er helt vildt! Jeg har været med i mange år, og jeg ved godt, at det er hesten, der har sat mig på landkortet. Jeg har ikke ord. Det er meget rørende, fortæller Jørn Laursen her dagen derpå.

Jørn var søn af Karl Laursen, og dermed fik han nærmest kærligheden for travsport ind med modermælken. Foruden Jørn talte brødreflokken Mogens, Vagn og Aksel Laursen, som alle var aktive på den ene eller anden måde inden for travsport. 

Familien havde Stald-Kima i Hagenshøj ved Skive, hvor de arbejdede på at skabe den næste store derbyvinder. Særligt hesten Tarok gjorde familien berømt inden for travsport. 

Op gennem 1970erne vandt Tarok 111 løbssejre, hvoraf 105 af dem var sammen med Jørn Laursen. Som kusk vandt Jørn Laursen fire derbysejre, syv grand prix-sejre, 14 lands- eller banechampion-titler som amatør og professionel samt talrige triumfer i en række af dansk og nordisk travsports største løb.

Foruden triumferne med Tarok har Jørn Laursen også haft stor succes som selvstændig træner i over 30 år. 

- Da jeg gik i seng igår aftes, lå jeg lige og tænkte det hele igennem. Jeg har oplevet så meget på grund af heste. Jeg har aldrig fortrudt det, fortæller Jørn Laursen.

I dag bruger Jørn og hustruen Ingelise en stor del af tiden på Tarok Museet i Hagenshøj uden for Skive. Stedet dannede i sin tid ramme om det familieforetagende, som hed Stald Kima. Her oplever de, hvordan folk kommer fra nær og fjern for at opleve fortællingen om vel nok en af Danmarkshistoriens mest kendte travsportsfamilier.

- Der kommer folk lige nede fra blebørn til folk med rollator. Det understreger, at vi har været med til noget stort. Det er ubeskrivligt, fortæller Jørn Laursen.

9:37
I 2013 sendte vi her på TV MIDTVEST denne udsendelse om Danmarks mest berømte travfamilie og Derby-vinderen Tarok.