Magnus bliver den eneste etnisk danske dreng i klassen

10-årige Magnus Vinding skal efter sommerferien starte i femte klasse på Sønderlandsskolen. Nu kan det dog være, at han flytter skole.

Jimmy Vinding (til venstre) er bekymret over, at hans søn Magnus (til højre) er den eneste etnisk danske dreng i den nye klasse.
Jimmy Vinding (til venstre) er bekymret over, at hans søn Magnus (til højre) er den eneste etnisk danske dreng i den nye klasse.
Foto: Casper Roslyng, TV MIDTVEST

På Sønderlandsskolen i Holstebro var det planen, at 10-årige Magnus Vinding efter sommerferien skulle starte i femte klasse. 

Men nu er der blevet lavet nye klasser på årgangen, og det betyder, at Magnus Vinding efter sommerferien er den eneste etnisk danske dreng i sin klasse. 

Det har fået Magnus’ far til at overveje, om sønnen skal flytte skole, som han fortalte i Dagbladet Holstebro 23. juni. 

- Tidligere har der kun været to-tre tosprogede, og nu er der så mange af dem i klassen, at Magnus måske kommer til at stå udenfor. Det var mere ligeligt fordelt før, siger Jimmy Vinding i dag til TV MIDTVEST. 

Magnus Vindings nuværende bedste venner kommer til at gå i de to andre klasser på skolen, og det er han ikke glad for.

- Det er træls, siger den 10-årige dreng.

1:20
 

Ekspert: Forstår godt at man vil rykke Magnus

Ekspert i folkeskoler, Andreas Rasch-Kristensen, der er Forsknings- og Udviklingschef på VIA University College, forstår godt faderens bekymring.

- Jeg kan godt forstå, at Magnus’ forældre er bekymrede. Ved at gøre Magnus til den eneste etnisk danske dreng, sætter man et maksimalt pres på Magnus og hans familie i forhold til at ville blive på skolen, siger Andreas Rasch-Kristensen.

I forbindelse med klassesammensætningen har skolen ikke givet Magnus og hans forældre en forklaring på, hvorfor klassefordelingen er endt sådan.

- Jeg synes, det er frustrerende ,det er ikke dialog. "Det er bare sådan, det er", siger de. Det må vi jo så sidde og tænke lidt over, siger faderen Jimmy Vinding.

Den udmelding undrer Andreas Rasch-Kristensen.

- Det er overraskende for mig, at forældrene ikke har fået en forklaring på, hvorfor man har truffet det her valg. En dialog er altid vigtig, når en dreng eller en pige skal skifte skole. I den her situation forekommer den ekstra vigtig, da Magnus kommer til en klasse, hvor der ikke er andre danske drenge, siger Andreas Rasch-Kristensen.

Skolechef: - Vi tager højde for fællesskabet

Folkeskolechefen i Holstebro Kommune, Thomas Smidt, anerkender, at forældrene kan være bekymrede, men de er nødt til at se det store billede, siger han. 

2:47
Her kan du høre Thomas Smidts fulde svar til sagen. 
Foto: Poul Erik Sørensen, TV MIDTVEST

- Jeg tror alle forældre, der har prøvet at stå i klasseforandringer, godt ved, at man bliver bekymret på sit barns vegne, men vi er også nødt til at tage højde for fællesskabet, og det er i høj grad det, der er sket her, siger Thomas Smidt. 

Han håber på, at Magnus Vinding vil vente med at flytte skole indtil, at han har oplevet den nye klasse, men hvis Magnus Vinding og hans forældre ikke er tilfredse, så er der en løsning. 

- Hvis man som forældre ikke kan se sig selv i det fællesskab, så har vi heldigvis det frie skolevalg, hvor de kan vælge at flytte til en anden folkeskole eller til en friskole, siger Thomas Smidt.