Venskab, kærlighed og sandhed: Loge omgærdet af mystik giver smugkig

Odd Fellow-logen har afholdt åbent hus i forbindelse med logens jubilæum. Her blev logens sammenhold afmystificeret.

Asta Jørgensen er fungerende eksmester i logen i Ringkøbing.
Asta Jørgensen er fungerende eksmester i logen i Ringkøbing.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Normalvis er Odd Fellow-logen et sted, der er omgærdet af mystik. Men i anledning af logens 200-års jubilæum i år er dørene blevet åbnet for en stund.

Et af de steder var i bygningen på Vasevej 35 i Ringkøbing, som har landets største Odd Fellow-loge, hvor overmesteren for søsterlogen, Thilde Guldberg, tog imod TV MIDTVEST.

- For ti år siden manglede jeg noget i mit liv. Så var der nogen, der foreslog det her, og da jeg hørte lidt mere om det, tænkte jeg ’jo, hvorfor ikke’. Det handler om fællesskab, arbejde med sig selv, medmenneskelighed og gode værdier. Alt sammen noget, der betyder noget for mig, siger Thilde Guldberg.

Dermed tager hun brodden af den udbredte tanke om et meget specielt og anderledes sammenhold, der er omkring Odd Fellow-logen.

Odd Fellow-logen i Ringkøbing.
Odd Fellow-logen i Ringkøbing.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Logen giver noget blivende

Odd Fellow skal oversættes til ordet edsfælle. Ordenen bygger på venskab, kærlighed og sandhed, som de tre symboler i logoet symboliserer.

- Det, at være medlem af noget, som er lidt specielt, og som alle ikke ved alt om, kan da godt drage lidt, tror jeg, siger fungerende eksmester Asta Jørgensen.

For Asta Jørgensen er det svært at undvære de logeaftener, der finder sted to gange om måneden i søsterlogen.

Hun bruger Odd Fellow til at have et fast holdepunkt i en dagligdag, hvor mange ting konstant skifter.

- Her er noget, der er blivende. Her ved man, hvordan det er, og det giver noget at den tryghed, man har brug for i hverdagen, siger Asta Jørgensen.

Nogle ting er hemmelige

En af årsagerne til, at Odd Fellow ofte er forbundet med mystik, er de hemmeligheder, logen har. Disse dækker over gradetildelingerne og de ritualer, der hører med.

Der findes en helt speciel årsag til, at gradetildelingerne hemmeligheder ikke bliver oplyst. Men det er ikke fordi, der sker voldsomme ting.

- Man skal ikke kende julegaven på forhånd. Så er den ikke så spændende at pakke op. Og hvis man kun kender delvist til vores grader, så kan nogle ting jo komme til at virke anderledes, end det er tænkt, siger Jørgen Bukholt, der er overmester i Odd Fellow i Ringkøbing.

Mange ting omkring Odd Fellow blev afmystificeret, da logen afholdte åbent hus.

Se mere omkring logen og arrangementet i indslaget herunder.

5:06
Se her hele indslaget om, da TV MIDTVEST var til åbent hus hos Odd Fellow-logen.