Lodsejere raser over solvarmeanlæg

Et af verdens største solvarmeanlæg er ved at blive bygget ved Silkeborg. Men de lodsejere, der skal lægge jord til anlægget, føler sig misbrugt.

solceller

Familien Klausen fra Silkeborg er nødt til snart at flytte fra deres hjem. Sammen med fire andre lodsejere skal de nemlig lægge jord til et af verdens største solvarmeanlæg.

Anlægget til en kvart milliard kroner kommer til at fylde 22 fodboldbaner, men handlen omkring jorden er ikke lukket endnu. Lodejerne har nemlig fået vurderet jorden til 50 kroner per kvadratmeter, men Silkeborg Forsyning vil kun betale 16 kroner per kvadratmeter.

- Cirka 500 meter herfra, hvor vi bor, er der handlet en landejendom til langt over det dobbelte af det, som de har tilbudt os, og det er Silkeborg Kommune, der har købt den, siger Anette Klausen, der er bogholder og bor i Silkeborg. Hun er forarget over den lave pris, som Silkeborg Forsyning har tilbudt hende og familien for deres grund.

Silkeborg Forsynings bestyrelsesformand og byrådsformand, Leif Bæk, er dog ikke indstillet på at betale mere for jorden.

- Jeg har jo været med til andre eksproprieringssager, hvor vi opererer på det niveau mellem 16 og 18 kroner for landbrugsjord, så jeg mener, at det er en reel pris, lyder det fra Leif Bæk.

Nu har Silkeborg Kommune eksproprieret jorden, og byggeriet er gået i gang, så der er ingen vej tilbage. Nu skal jorden værdi afgøres af taksationskommissionen.

- Jeg synes, vi er blevet behandlet rigtig rigtig dårligt, og jeg kan slet ikke forstå, hvorfor Silkeborg Kommune og Silkeborg Forsyning vil være med til det, lyder det fra Anette Klausen.

Varmt blod og kolde kontanter

Anette Klausen opdrætter heste i sin fritid, og nu vil Silkeborg Forsyning have de fjorten heste fjernet, før prisen på jorden er afgjort, så byggeriet kan komme videre.

- Hvis det er et spørgsmål om, at der skal nogle penge til for at flytte indbo, heste eller hvad der kan være tale om, så er jeg er da også villig til at sige, at vi give dem et acontobeløb, siger Leif Bæk.

For Anette Klausen er det dog langt fra et spørgsmål om kolde kontanter.

- Heste kan man ikke bare flytte som sådan nogle byggeklodser, der kan placeres rundt omkring ude i Kommunen. Jeg skal have adgang til mine heste dagligt, og jeg har føl, som skal tilses hver anden time. Derfor kan mine heste ikke stå længere væk, end hvor jeg selv bor.

2:19
Se indslaget fra søndagens nyhedsudsendelse, hvor flere lodsejere raser over et solcelleanlæg på deres grunde, som de ikke givet tilladelse til.