Lodsejer taber i landsretten: Ingen erstatning for bæverskader

Vestre Landsret stadfæster. Lodsejer fra Møborg får ikke erstatning for bæverskader, men i stedet lov til at betale sagens omkostninger.

Lodsejer får ikke erstatning for bæverskader. I stedet skal han betale sagens omkostninger.
Lodsejer får ikke erstatning for bæverskader. I stedet skal han betale sagens omkostninger.
Foto: Scanpix / Iris
2:05
SE OGSÅ: Bævernes ødelæggelser bliver flere i takt med at bestanden vokser. Landmænd efterlyser ny forvaltningsplan

Find Andersen-Fruedahl kan i stedet for erstatning se frem til en regning. Skovejeren havde stævnet staten for omfattende skader på hans private ejendom forårsaget af bævere. Vestre Landsret har således stadfæstet byrettens dom, så Find Andersen-Fruedahl nu skal betale sagens omkostninger og 30.000 kroner til Miljøstyrelsen.  

- Og så kan man jo sige, at vi har tabt sagen, siger Find Andersen-Fruedahl med et opgivende smil. 

- Det var nok også det, vi havde regnet med. Skov- og Naturstyrelsen de vil jo nødigt tabe ansigt. Det ville de jo komme til, hvis vi havde vundet, siger han udenfor sin advokast kontor i Holstebro, hvor han netop har modtaget dommen. 

Oprids af sagen

I 1999 udsatte staten 18 bævere i Flynder Å i Klosterheden - i første omgang som et 5-årigt forsøg. Siden er bestanden vokset og bæverne har flyttet sig ud af statens skove. 

Find Andersen-Fruedahl er lodsejer ved Klosterheden mellem Holstebro og Lemvig. Bævere har gnavet i hans træer og dæmmet hans søer og vadhuller op.

Derfor krævede han mellem 200.000 og 300.000 kroner af Miljøstyrelsen, som kompensation for de træer og søer, som bæverne har skadet. Byretten gav ham dog ikke medhold, og nu er dommen stadfæstet og dermed endelig. 

- Jeg er skuffet. Jeg vidste jo godt, at det var usandsynligt. Vi er den lille mand mod den store overmagt. De har midlerne, og de har mulighederne, og de har advokaterne, siger Find Andersen-Fruedahl. 

Kunne du ikke bare søge om tilladelse til at regulere bæverne? 

- Jeg mener ikke, det er min opgave. Men det kan godt være, jeg bliver nødt til at gøre det efterfølgende. Det har jeg ikke taget stilling til, siger lodsejeren. 

Politisk løsning

I øjeblikket er en ny forvaltningsplan af bæveren under udarbejdelse. Find Andersen-Fruedahl håber, at politikerne på Christiansborg vil hjælpe ham videre i kampen mod bæverne. 

- Nu når byrettens dom er blevet stadfæstet, så tror jeg, vi skal have fat på nogle politikere. Der er nogen af dem, der har været ude ved mig, som skulle have nogle gode forbindelser til nogle politikere. Og så kan det godt være, det er den vej, vi skal igennem. Så vi kan få ændret den beslutning, der er taget engang i tidernes morgen om at sætte dem der (bæverne red.) ud. 

- Og måske tage en beslutning, så vi kan få lov til at jage dem, og få dem udryddet, Det er vi jo nødt til. Vi er nødt til at skal have dem tilbage til statsskoven, siger Find Andersen-Fruedahl. 

- Det er et stort problem. Ellers havde jeg ikke lagt sag an. 

Er det ikke en mulighed, at slutte fred med bæveren?

Jeg mener jo, at det er mig, der har retten til at sige, hvad for en natur, jeg vil have på min jord. Man har jo skældt os ud for, at der er Co2 problemer og andre ting og sager, og man har opfordret folk til at lave noget natur. Når jeg så går hen og laver natur ude ved mig, (...) så kommer de sgu og ødelægger det bagefter, siger Find Andersen Fruedahl. 

2:20