Lang sagsbehandlingstid for nye vådområder

Flere landmænd venter længe på tilladelse fra kommunerne for at kunne etablere vådområder. Lemvig Kommune erkender, at sagsbehandlingstiden er for lang.

Landmand Bent Graversen fra Lemvig har ventet i syv måneder på en tilladelse til at etablere et nyt vådområde.
Landmand Bent Graversen fra Lemvig har ventet i syv måneder på en tilladelse til at etablere et nyt vådområde.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Landbrugets udledning af kvælstof skal være mindre. For at sikre det, skal der blandt andet etableres nye vådområder rundt om i landet. Men de nye vådområder lader vente på sig, da landmændene må vente længe på tilladelserne fra kommunerne. En af de landmænd, der gerne vil etablere et nyt vådområde, er Bent Graversen fra Lemvig.

- Opstarten har været rigtig, rigtig tung, og vi venter stadig på at den endelige godkendelse, siger Bent Graversen.

Foreløbigt har han ventet på sin tilladelse i syv måneder. Men han er langt fra den eneste, der mangler grønt lys fra kommunerne. Landbrug & Fødevarer oplyser, at mange landmænd stadig mangler kommunernes tilladelse, for at kunne etablere deres vådområder. Halvdelen af ansøgningerne fra 2018, er stadig ikke godkendt.

- Vi står jo pt lige nu i Lemvigegnens Landboforening med 20 ansøgninger, og jeg ved, at mine kollegaer rundt om i landet har rigtig mange ansøgninger i år, for landmændene vil rigtig gerne med på vognen, siger Lene Gadgaard, der er oplandskonsulent i Lemvig. 

Hos Lemvig Kommune erkender man, at de syv måneder, som Bent Graversen har ventet på en godkendelse, er alt for længe.

- Jeg er sikker på, at når vi har kørt det her ind i en fast rutine med tilladelser med minivådområder, så vil vi have en langt kortere sagsbehandlingstid. Men vi har haft behov for, her med de første sager, at overveje nøje, de tilladelser vi giver, siger Thomas Damgaard, der er leder af Natur & Miljø i Lemvig Kommune.

Landbrug og Fødevarer anslår at 400 danske landmænd vil søge om minivådområder i år.

2:11
Indslaget om den lange sagsbehandlingstid, kan du se lige her.