Landsdelens frikirker føler sig ramt

Anklager om seksuelle krænkelser begået af en frikirkepræst i Silkeborg rammer landsdelens frikirker.

1:51
Anklager om seksuelle krænkelser begået af en frikirkepræst i Silkeborg rammer landsdelens frikirker.

Anklagerne mod en frikirkepræst i Silkeborg rammer landets øvrige frikirker.

Udover de medlemmer af Byens Kirke, som har været udsat for misbrug, kan frikirkemiljøet mærke den øgede fokus. Især Silkeborg Frikirke har fået ekstra opmærksomhed i løbet af den seneste uges tid. Det er især besøgstallet på kirkens hjemmeside, der vidner om den øget interesse.

- Vi har haft cirka 30 gange så mange besøgende, som vi har på en normal dag, så det er klart, der er nogen, der har søgt på den her sag og fundet hen til os, siger Lars Bugh.

Han er præst i frikirken i Silkeborg. Dog ikke den kirke, som lige nu har misbrugsanklager mod sig.  Alligevel rammer anklagerne i en vis grad ham og hans kirke. 

- Det er selvfølgelig ubehageligt, og fordi det er den her type sag, som er meget alvorlig. Det strider grundlæggende mod alt, hvad vi tror på og står for, så derfor gør det selvfølgelig ondt, fortæller Lars Pugh.

Det er ordet frikirke, som i høj grad kæder de to kirker i Silkeborg sammen. Det har dog ingen ting med hinanden at gøre.

- Det er jo det her med, at vi udefra set måske er noget af det samme, men indefra set, så ved vi jo godt, at vi slet ikke er det. (…) Det der adskiller os, det er jo, at der kommer, hvad jeg vil kalde, et magtmenneske ind i den anden kirke. Og han gør jo så, at tingene får en drejning, siger Lars Bugh.

Formand for paraplyorganisationen, FrikirkeNet, i Herning genkender ubehaget.

- Det er naturligvis ubehageligt, når frikirke-navnet og frikirkepræst-navnet nævnes igen og igen i pressen i forbindelse med sådan en grim sag som den her. Det er dog centreret om en person og hans udnyttelse af uskyldige, siger Lars Bo Olesen, der er formand for FrikirkeNet i Herning.

Den misbrugsanklagede frikirke er ikke en del af paraplyorganisationen, FrikirkeNet, og den har derfor passet sig selv. I følge FrikirkeNet, bør lignende ting ikke kunne ske i de organiserede frikirker.

- I frikirkeNet gør vi en stor dyd ud af, at fortælle kirker og ledere, at det er rigtig vigtigt, at man har ekstern tilsyn og, at man ikke står alene, understreger Lars Bo Olesen.

I Silkeborg frikirke tilbyder de nu psykologhjælp til de berørte medlemmer af frikirken.

Politiet har i dag ikke ønsket at kommentere på, hvor mange anmeldelser de har fået indtil videre i sagen.