Landmændenes indtjening stiger 7 mia. kr. i år

Landbrugssektoren lukkede 2016 med et underskud på 3,2 mia. kr., men har i år udsigt til et overskud på 3,6 mia. kr., skriver Finans.dk

Landbrug Gylle
Foto: TV MIDTVEST

Pengene fosser lige nu ind i kassen på mange danske landbrugsbedrifter. Sektoren lukkede 2016 med et dundrende underskud på 3,2 mia. kr., men har i år udsigt til et overskud på 3,6 mia. kr. Det skriver Finans.
    
Tallene fremgår af nye prognoser, som landbrugets rådgivningscenter, Seges, offentliggør torsdag.
    
Overskuddet på 3,6 mia. kr. er det største i mange år, og det er vel at mærke opgjort efter, at landmændene har trukket deres egen løn ud af bedrifterne. Prognoserne indikerer, at landbruget har udsigt til et overskud før ejerløn på hele 7,7 mia. kr.
    
»Landmændenes indtjening stiger, fordi priserne på mælk og svinekød drives i vejret af en stærk efterspørgsel fra især Asien anført af Kina. Prisstigningerne forstærkes af, at landbrugsproduktionen i mange lande har været faldende efter en årrække med lave priser, som har tvunget mange landmænd til at lukke,« forklarer Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges, over for Finans.
    
Han understreger, at den aktuelle høje indtjening skal ses i lyset af, at landbruget har været igennem en årelang, dyb krise, som har efterladt mange bedrifter med alt for stor gæld.
    
»For 12 måneder siden så økonomien frygtelig ud på mange bedrifter. Jeg havde landbrugskunder, som simpelthen gav op, fordi de ikke kunne se vej ud af krisen,« siger Claus E. Petersen, direktør i Den Jyske Sparekasse og formand for Lokale Pengeinstitutter, til Finans.