Landmænd kræver undersøgelse af høj vandstand

Landmænd i Skjern Ås bagland oplever, at vandet står højere og længere end tidligere. Vestjysk Landboforening vil gerne have en forklaring.

Formanden for Vestjysk Landboforening opfordrer landmændene til at dokumentere problemerne.
Formanden for Vestjysk Landboforening opfordrer landmændene til at dokumentere problemerne.
Foto: Vestjysk Landboforening

Er det store naturgenopretningsprojekt ved Skjern Å skyld i, at landmændene oplever problemer med høj vandstand?

Det vil Vestjysk Landboforening gerne have undersøgt.

- Landmænd i baglandet oplever, at vandet står højere og i længere tid end tidligere. En del af forklaringen kan være, at det har regnet mere og kraftigere i de seneste år, men vi tror også, at der kan være tale om ophobninger af sand i vandløbene, siger foreningens formand Søren Christensen i en pressemeddelelse.

Landboforeningen har tidligere bedt Ringkøbing-Skjern Kommune undersøge sagen. Kommunen svarede, at vandstanden i Skjern Å kun er steget med nogle få centimeter, og man i øvrigt ikke må fjerne sandbanker i åen inden for naturprojektet - en løsning som kommunen også tvivler på vil hjælpe.

- Det er muligt, at kommunens beregninger viser, at der ikke er et problem i Skjern Å. Men det forklarer stadig ikke, at vandet står højere i baglandet til åen. Vi vil derfor gerne have konkrete målinger i vandløbene, så vi kan finde ud af, om der skal gøres noget uden for naturprojekt-området eller ved slusen i Hvide Sande, siger Søren Christensen. 

Ringkøbing-Skjern Kommune har ovenpå landboforeningens henvendelse bedt Naturstyrelsen svare på, om naturgenopretningsprojektet har udviklet sig anderledes end forventet.  

Vestjysk Landboforening opfordrer i øvrigt landmændene til at tage billeder over oversvømmelserne.

Problemstillingen kendes i øvrigt også fra Gudenåen, hvor flere lodsejere har klaget over høj vandstand. Venstres vandløbsordfører Kristian Pihl Lorentzen har i den forbindelse lagt op til en mere konsekvent vedligeholdelse af vandløbene. Det skulle blandt andet ske ved at fjerne sandbanker.

 

 

2:24
TV MIDTVEST sendte i januar dette indslag om en lignende problemstilling i Gudenåen.