Landmænd efterlyser sommer

Den våde og kolde sommer kan mærkes hos de vestjyske landmænd, der væbner dig med tålmodighed og håber på bedre vejr frem til, at der skal høstes.

Landrug høst

Selvom kalenderen siger den 11. juli, skal man kigge langt for at finde en skyfri plet på den danske sommerhimmel. Det kan mærkes hos de vestjyske landmænd, der i disse uger må væbne sig med tålmodighed.

- Det, der vil gøre landmændene glade, er fuldstændig det samme, som vil gøre alle andre glade, siger planterådgiver Karsten Jensen, Vestjysk Landboforening til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

- Det vil sige sol, tørvejr og 20-25 grader. Får vi den slags vejr, er der udsigt til en rigtig god høst. Afgrøderne står tilfredsstillende; især majsen står godt for årstiden. Nogle vårafgrøder blev sået sent, og de står ikke så godt, men det drejer sig om mindre arealer, fortsætter han.

Bliver vejret varmere og mere solrigt, er der faktisk udsigt til, at høsten af vinterbyggen kan begynde i næste uge, hvilket er omtrent en uge før det normale.

Og meget afhænger af vejrudsigten. Også kvægbrugere står på spring til at få slået det grønne græs, der skal bruges til ensilage.

Da den varme og tørre periode sluttede for en tre uger siden, og blev afløst af en vådere og mere ubestandig periode, anslog Karsten Jensen ifølge Dagbladet, at vestjyske landmænd i gennemsnit var omkring 100 millimeter vand i underskud.

-Det er der nok rettet op på nu. Vi behøver ikke mere regn. Der er nok til, at afgrøderne kan udvikle sig, som de skal fra nu af og til høst, uden at der kommer mere regn, siger han til Dagbladet.

På trods af den indtil videre udeblivende sommer, så har 2016 udviklet sig langt mere gunstigt for planteavlerne end 2015. Sidste år var det især majsen, der led under det kolde forår.

For at det bliver helt ideelt, kræver det dog en længere række dage med solskin og et termometer over 20 grader, og det er der desværre ikke udsigt til i den kommende uge.

En uge som i stedet byder på traditionelt dansk sommervejr med temperaturer på 15-17 grader, vekslende skydække og - desværre - mere regn, om end dog ikke i så store mængder, som vi har oplevet det på det seneste. Udsigten for næste uge igen ser til gengæld noget mere fornuftig ud, skriver Dagbladet.

Så måske landmænd og sommerferierende kan glæde sig i fællesskab.