Lægemangel koster dyrt

Flere byer har svært ved at tiltrække praktiserende læger. I stedet udliciteres opgaverne til private firmaer. En løsning, som risikerer at accelerere lægemanglen, lyder det fra lægeforeningen i Nordjylland.

Læge Skive

Hurup er én af de syv byer i Region Nordjylland, hvor det ikke endnu ikke er lykkes at få en praktiserende læge til at købe en praksis.
Derfor har Region Nordjylland udliciteret opgaven til Falck Healthcare, som sørger for, at beboere i Hurup i Sydthy alligevel har mulighed for at gå til læge. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Men det er en løsning, som koster regionen dyrt og kan risikere at accelerere lægemanglen, lyder det fra de Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

- Lønningerne er så høje i udbudsklinikkerne, at det ikke er muligt at tjene det samme ved at eje en praksis. Hvis det er den type arbejdsvilkår, yngre læger præsenteres for, så vil nogen helt klart få lyst til det, fordi lønnen er bedre og forpligtigelserne færre, siger formand for PLO Annemette Astrup til Kristeligt Dagblad.

Udbudsklinikker koster millioner 

Udbudsklinikkerne bliver drevet af enten Falck Healthcare eller Nordic Medicare. Her bliver lægerne ansat på funktionærvilkår og tjener cirka det samme, som hvis de havde haft deres egen praksis. Derudover slipper de for bøvlede administrative opgaver, som praktiserende læger normalt selv står for.

- Vi får simpelthen affolket vores PLO-praksisser(læger der ejer praksis red.) med de muligheder, som et stigende antal udbudsklinikker tilbyder, siger Annemette Astrup til Kristeligt Dagblad.

I Danmark er der 16 udbudsklinikker i alt. Nordjylland er med sine 7 udbudsklinikker den landsdel, som har flest. De syv klinikker koster Region Nordjylland knap fem millioner ekstra om året, i forhold til hvis de var blevet drevet af en læge i egen praksis.

Uenighed om løsning

De ekstra millioner burde ifølge formand for Praktiserende Lægers Organisation Annemette Alstrup i stedet gå til de lægepraksisser, som i øjeblikket kæmper en ekstra hård kamp for overlevelse.

"Man havde undgået udbud, hvis man kunne have givet saltvandsindsprøjtning til nogen af de praksisser, som nu er lukket. Hvis politikerne ønsker læger i egne praksisser, må man hjælpe dem, der er, til at drifte store praksisser med veluddannet medhjælp. De skal have mulighed for løntilskud, så de kan ansætte læger, behandlere og sygeplejersker, men det er der ikke hjemmel til i sundhedsloven, som den er nu," siger hun til Kristeligt Dagblad.   

Men det forslag afviser Ulla Astman (S), regionsrådsformand i Region Nordjylland:   

"Lægerne driver en privat virksomhed, og jeg har svært ved at se, at vi kan gå ind og betale ekstra for, at de kan ansætte personale udover de honorarer, som overenskomsten allerede indeholder for eksempel i forbindelse med, at en ældre læge bliver lidt længere i klinikken, mens en yngre er ved at overtage," siger hun.