Ny trend: Lad din have være vild med vilje

Flere haveejere lader bevist ukrudtet vokse og lader være med at slå græsset.

Både i Philip Hahn-Petersens have og indkørsel vokser naturen vildt.
Både i Philip Hahn-Petersens have og indkørsel vokser naturen vildt.
Foto: Hans Vittarp TV MIDTVEST

Tidsler, kløver og høgeskæg er for nogle ukrudt, der skal bekæmpes, men for Philip Hahn-Petersen er det vilde urter, der gerne må være i haven – de er nemlig mad til insekter.

Philip Hahn-Petersen er naturentusiast og formand for foreningen Vild Med Vilje.

- Ikke siden dinosaurerne uddøde, har vi set arter forsvinde i samme hast som nu, og årsagen er desværre, at vi mennesker fylder mere og mere i landskabet og fylder mere og mere på jorden. Så der er simpelthen ikke plads til den vilde natur, og det er det, vi ønsker at lave om på, siger Philip Hahn-Petersen, der selv har have og bor i Hanstholm.

- Vi ønsker at starte, der hvor folk bor og sige; selv der, hvor I har have og arbejder, leger og lever, der kan også være plads til noget vild natur.

Herning Kommune er også Vild Med Vilje

I Danmark er der omkring 70.000 kilometer veje og dermed dobbelt så mange kilometer grøftekanter. Mange af dem bliver klippet midt på sommeren, men i Herning Kommune har de nu valgt en ny taktik.

- Vi vil gerne vise, at den vilde natur også har en plads inde i byen, og at vi selv på græsplænearealerne kan gøre noget for naturen, siger Louise Berg Hansen, der er biolog og arbejder med natur og grønne områder i Herning Kommunen.

Et skilt markerer og forklarer, at området i Herning er Vild Med Vilje.
Et skilt markerer og forklarer, at området i Herning er Vild Med Vilje.
Foto: Hans Vittarp TV MIDTVEST

Startede som en besparelse

Den vilde natur i Herning Kommune betyder mindre græsslåning, og ideen om den vilde bynatur startede da også, fordi kommunen skulle spare nogle penge på budgettet med græsklipning.

- Valget faldt på arealet her langs med HP Hansensvej, fordi der er nogle rigtig store græsflader, og det i virkeligheden er lidt bøvlet at klippe græsset inde under træerne, forklarer Louise Berg Hansen.

Efter græsklipningen er stoppet, er der blandt andet vokset en masse skovhullæbe-orkideer op. Den er ret almindelig, men også fredet i Danmark.

- Mit håb er, at borgerne i området og dem, der kommer forbi her, får et lidt andet syn på, hvad et grønt areal kan være, siger biologen.

Efter Herning Kommune stoppede med at klippe græsset voksede skovhullæbe frem.
Efter Herning Kommune stoppede med at klippe græsset voksede skovhullæbe frem.
Foto: Hans Vittarp TV MIDTVEST

Mange bække små...

Vild Med Vilje har bredt sig til hele landet, og på foreningens hjemmeside er der 67 virksomheder, institutioner, private og kommuner, der har registreret arealer med vild natur. Men håbet er, at der kommer mange flere til.

- Den enkelte have gør måske ikke den store forskel i ræset for at stanse tabet af biodiversitet. Og det stanser heller ikke tabet af de truede arter, men er vi mange nok, der udvider vores haver til at være en del af naturen, så batter det noget i det store billede, siger Philip Hahn-Petersen, der for formand for Vild Med Vilje.

9:07
Både private, virksomheder og kommuner er Vilde Med Vilje.
Foto: Hans Vittap, TV MIDTVEST