Diabetikere om at behandle i kommuner: Kræver et løft

Statsministeren tror på 40.000 færre indlæggelser i 2025. Forening finder det fornuftigt at behandle lokalt.

Diabetesforeningen tager godt imod regeringens forslag.
Diabetesforeningen tager godt imod regeringens forslag.
Foto: Morten Germund / Ritzau Scanpix

Patienter med blandt andet diabetes, hjerte-kar-sygdomme og lungesygdommen KOL skal i langt højere grad behandles hos læger i lokale sundhedshuse landet over.

Det bliver en del af regeringens nye sundhedsreform, og hos Diabetesforeningen tager formand Truels Schultz godt imod forslaget

- Umiddelbart ser det fornuftigt og lovende ud. Men det kræver også, at kommunerne og de privatpraktiserende læger kan løfte den opgave. Det er noget, som vi i foreningen vil følge meget nøje øje med, siger han og tilføjer:

- I dag er der meget forskellighed fra kommune til kommune. Så der er i hvert fald behov for, at der kommer fokus på, at det bliver forbedret.

Sundhedsreformen er endnu ikke fremlagt. Men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har søndag overfor DR Nyheder afsløret, at en del af reformen bliver, at der skal være 500.000 færre sygehusbesøg og 40.000 færre indlæggelser i 2025.

Det skal ske ved at tilføre penge og sundhedspersonale til kommunerne og de almene praksisser og på sigt store sundhedshuse i alle kommuner. De kronisk syge skal i højere grad behandles lokalt.

Truels Schultz kan ikke svare på, om det er realistisk at nå målene om færre sygehusbesøg og indlæggelser.

Han peger på, at det er vigtigt at fokusere på diabetikernes behandling af dem selv, hvis man vil have nedbragt antal indlæggelser og sygehusbesøg.

- Som diabetikere er det vigtigt hele tiden at kunne styre vores blodsukker. Hvis ikke vi kan styre det, giver det følgesygdomme, og så er det der, hvor vi er med til at belaste sygehusvæsenet, siger han.

Anne Kaltoft, der er administrerende direktør i Hjerteforeningen, mener godt, at man kan flytte patienter med hjerte-kar-sygdomme fra sygehusene. Men det kan blive sværere at måle, om de vil få den samme kvalitet.

- Hvis man kan sikre, at man får den samme kvalitet og service, har man sjældent behov for at køre meget langt.

- Så hvis man på nogen måde kan betrygge patienterne i, at de får lige så god kvalitet og måske endda en bedre service ved at være tættere på, er det klart en fordel, siger hun og tilføjer:

- Men allerede i dag har vi svært ved at dokumentere kvaliteten af den service, vi giver til patienterne, og de forløb, der krydser sektorer. Vi har ikke sammenhængende data. Vi opsamler ikke systematisk data, der beskriver overgangen fra en instans til en anden.