Kræftens Bekæmpelse håber på flere hpv-vacciner efter brev

Hpv-vaccinen er offer for usandheder, siger Kræftens Bekæmpelse, som roser initiativ med brev til forældre.

vaccine.jpg

Usande nyheder i pressen og på de sociale medier om risici ved hpv-vaccinen har gjort mange forældre i tvivl om, hvorvidt deres døtre skal have det stik, som beskytter mod livmoderhalskræft.

Det siger Mette Lolk Hanak, som er afdelingschef for Forebyggelse og Oplysning i Kræftens Bekæmpelse.
    
- Forældre vil jo gøre det rigtige for deres børn, men der er nogle, der på falsk grundlag er blevet i tvivl om vaccinen, siger hun.
    
Danske Regioner, der driver sundhedsvæsnet, er "stærkt bekymret" over, at tilslutningen til hpv-vaccinen er faldet voldsomt.

Derfor har regionerne taget initiativ til, at tusindvis af forældre med piger på vej mod 12-års-alderen snart vil få et brev fra den praktiserende læge med tilbud om, at pigen kan få en gratis hpv-vaccine, skriver Politiken.
    
Mette Lolk Hanak roser initiativet, fordi organisationen også ser med stor bekymring på, at antallet af 12-årige piger, som får vaccinen, er raslet ned.
    
- Der er ingen tvivl om, at de praktiserende læger spiller en rigtig vigtig rolle, når det handler om at oplyse danskerne om sundhed og sygdom.
    
- Vi tror, at et brev fra den praktiserende læge vil betyde, at forældre vil overveje det gode tilbud til deres 12-årige pige.
    
79 procent af pigerne født i år 2000 er fuldt hpv-vaccinerede. Imens er det kun 15 procent af de piger, der er født i 2003, der er vaccineret. Faldet kommer, efter at der har været stor debat om vaccinen i medierne.
    
- Vi får kvinder, der risikerer at få livmoderhalskræft og potentielt dø af det. Det er vi som ansvarlige politikere nødt til at reagere på. Det er en katastrofal udvikling, vi står midt i, siger Ulla Astman (S), der er formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, til Politiken.
    
/ritzau/