Kortuddannede diabetikere har større risiko for amputationer

Kortuddannede diabetikere har større risiko for komplikationer såsom amputationer, blindhed og nyresvigt. Det viser et nyt stort forskningsstudie.

Blodprøve

Risikoen for at miste synet eller at få amputeret sit ben på grund af diabetes er markant større, hvis man hører til den fattigste og dårligst uddannede del af befolkningen. Det skriver dr.dk.

Det viser et historisk stort forskningsstudie af 320.000 danske diabetikere.

- Vores resultater viser, at diabetikere, der har lav uddannelse, over hele deres sygdomsforløb oplever værre tilstande end diabetikere med høj uddannelse, siger Camilla Sortsø, der står bag undersøgelsen til dr.dk.

 

Diabetikere med kort uddannelse har også langt flere alvorlige komplikationer, når de bliver diagnosticeret med diabetes - blandt andet fordi sygdommen gennemsnitligt bliver opdaget fem år senere end hos langtuddannede.

- Det betyder, at hele deres sygdom jo allerede er så fremskredet, at det er svært at komme tilbage til en tilstand, hvor man jo faktisk kan leve godt med sin diabetes, siger Camilla Sortsø.

 

Den sene diagnose for kortuddannede betyder også, at de har langt større risiko for komplikationer såsom blindhed, nyresvigt og amputationer.

Samtidig viser afhandlingen, at patienter med en længere uddannelse gennemsnitligt har 16 procent lavere risiko for at dø tidligt som følge af deres sygdom.

Og det er vanskeligere for lægerne at behandle kortuddannede diabetikere, fordi de eksempelvis kan være presset økonomisk, fortæller Tina Vilsbøll, der leder diabetescentret på Gentofte Hospital.

- Der er mange andre ting udover det at have diabetes, de ikke har styr på. Det kan godt være, at jeg gerne vil hjælpe med at få styr på det, men jeg har svært ved at hjælpe med at få styr på alle de andre ting, siger hun.

Derfor mener hun, at man fra politisk side af skal forebygge sig ud af skævheden.

- Politikerne skal være klar til at lave en indsats om tidlig opsporing af patienter i endnu større grad, end vi gør i dag. Vi skal lave endnu bedre forebyggende behandling. Og når patienterne har deres diabetes, så skal vi have rammer - centre, behandlingssteder - der kommer hele vejen rundt om patienten.