Kommuner har ikke penge til at tage imod flygtninge

Ifølge Udlændingestyrelsen skal landets kommuner tage imod 12.000 flygtninge i år. Men det har kommunerne ikke råd til.

Teltlejr Herning
Foto: Arkiv

Vi har ikke nok penge på budgetterne til at tage imod de mange flygtninge.
    
Sådan svarer otte ud af ti borgmestre i en rundspørge, som TV 2 har foretaget.
    
I Struer Kommune slår pengene til i år, men det kan ikke fortsætte, siger borgmester Mads Jakobsen, Venstre.
    
- Vi har et overblik, der fortæller, at budgettet i 2016 knapt vil slå til, men vi vil få store budgetudfordringer de kommende år for at løse opgaven, siger han til TV 2.
    
I alt 58 ud af landets 98 borgmestre har svaret på hele eller dele af TV 2's spørgeskema. Fra landsdelen har Silkeborg, Struer og Vesthimmerlands Kommune svaret på spørgsmålene. 

85 procent af borgmestrene mener, at staten bør dække en større del af omkostningerne, hvilket finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) hidtil har afvist.

Skal spare på administration og velfærd 
    
I alt 12.000 flygtninge skal landets kommuner tage imod i år, har Udlændingestyrelsen meldt ud. 44,7 procent af borgmestrene mener, at de bliver nødt til at spare på velfærden for at dække de øgede udgifter til flygtninge. 10,5 procent mener, at pengene kan findes ved at spare på administrativt personale.

Sådan ser billedet også ud i Struer.

- Vi mener, at det både kan medføre besparelser på administration og kommunens service på velfærdsområdet, siger Mads Jakobsen.

I 2013 søgte 7557 personer asyl i Danmark. Det tal er mere end fordoblet to år efter. 18.492 personer havde søgt asyl per 30. november 2015.
    
Og det ser ikke ud til, at antallet af asylansøgere vil falde. Lige nu krydser så mange flygtninge Middelhavet, at der hver dag ankommer lige så mange mennesker til Grækenland, som der gjorde i hele januar 2015, omkring 1480.
    
Det sagde Den Internationale Organisation for Migration (IOM) ifølge avisen The Guardian lørdag.
    
Mange flygtninge tager desuden en anden rute end Middelhavet, nemlig fra Libyen i Nordafrika mod det sydlige Europa, og i fjor ankom over en million migranter og flygtninge til Europa.
    
/ritzau/