Mød borgmesteren: Kommunalpolitik betyder fjender

Efter mere end et årti i kommunalpolitik har Ikast-Brandes borgmester lært, at man ikke kan være venner med alle. Som kommunalpolitiker har man fjender. Der vil altid være nogle, der mener man tager fejl, konkluderer venstremanden.

27:55
Ib Lauritsen er venstre-mand og borgmester i Ikast-Brande. Han er 54 år og bor i Bording. Siden 2006 har han også haft tid til at sidde i byrådet i den i kommune, hvor han i november sidste år blev den nye første-mand på rådhuset i Ikast.

Han er omgængelig. Venlig. Ib Lauritsen er jovial på den gode måde. Men borgmesteren i Ikast-Brande har med nu 13 års byrådserfaring i rygsækken lært, at i politik kan ingen være venner med alle.

- Inden du går ind i kommunalpolitik, der går du og forestiller dig, at der er ingen, der har noget imod dig. Alle kan lide dig. Hvorfor skulle du have fjender? Hvorfor skulle der være nogen, der synes du tog fejl? Det kan du ikke i kommunalpolitik, siger Ib Lauritsen.

Ikast-Brandes borgmester drog den konklusion allerede i 2005, som nyvalgt byrådsmedlem i den dengang helt nye Ikast-Brande Kommune. Fusionen mellem Ikast, Brande og Nørre Snede havde været en udfordring og været længe undervejs. Striden mellem især Ikast og Brande var stor. Konkurrencen mellem Carsten Kissmeyer (Venstre) og Preben Christensen (Fælleslisten) havde været benhård.

- Der lærte jeg lidt om politik, fordi der var en virkelighed. Der kom demonstrationer. Torvet blev fyldt, fortæller Ib Lauritsen.

- Og der var så nogle, som havde noget erfaring, som var rimelig kyniske, som sagde, det er sådan det er – det er de vilkår vi er i. Så der lærte jeg på kort tid temmelig meget om, hvordan verden også kunne se ud, husker venstrepolitikeren.

Skal ikke drive kommunen

Det er længe siden nu. Der er gydet olie på vandene siden. Ikast-Brande Kommune er blevet en mere homogen størrelse. Og siden januar 2018 med Ib Lauritsen førstemand.

- Jeg har den grundlæggende holdning – og der er der måske nogen, som adskiller sig – at jeg skal ikke drive kommunen. Man kan ikke have ansat fire direktører og selv tro, man skal drive kommunen. Jeg skal være med til at tegne retningen. Jeg skal være med til at mærke, hvad er det politiske ønske i lokalområdet. Og så sætte dagsordenen, forklarer Ib Lauritsen.

- Og så har jeg sådan en filosofi om, at man skal gå forrest. Hvis man ikke selv går forrest. Hvis ikke man trækker, jamen hvorfor skulle de andre så gøre det, siger Ib Lauritsen.

Han siger det med overbevisning i stemmen. Han ved, hvad han gør og synes ikke at være i tvivl om, at han godt kan finde ud af at være borgmester.

- Jeg er ikke et magtmenneske. Men jeg kan godt lide at være i centrum af noget, hvor det sker. At have en indflydelse, fortæller venstremanden.

Spørgsmål: Så, hvordan vil du gøre dit første arbejdsår op?

- Jeg synes faktisk det er gået rigtig godt. Jeg synes de mål jeg havde sat mig for, hvordan byrådet skulle arbejde sammen – hvad vi gerne skulle nå i retning af – det er gået rigtig fint. Jeg synes, vi har taget nogle store beslutninger, som jeg selt ikke havde forestillet mig inden, at der kunne blive konsensus omkring, konkluderer Ib Lauritsen.

- Vi har lavet et nyt visionspapir om, hvad det er vi gerne vil de næste fire og otte år.

Går efter genvalg

Han er bidt af jobbet. Han virker vild med at være borgmester. Med knap tre år til næste kommunalvalg er 54-årige Ib Lauritsen sikker på, at han i 2021 vil gå efter endnu en periode som den, der tegner Ikast-Brande Kommune.

- Der skal ske noget meget mystisk, hvis ikke jeg stiller op igen. Min plan lige nu er, at jeg skal gerne klare de tre år. Det skal gerne gå godt. Vi skal gerne have gennemført de ting vi aftaler. Og så går jeg efter genvalget om tre år. Det er i hvert fald min plan, siger Ib Lauritsen.

Ib Lauritsen er gæst i interview-serien 'Mød Borgmesteren', hvor landsdelens politiske førstemænd og -kvinder i studiet på TV MIDTVEST fortæller om, hvilke udfordringer der for dem ligger i at sidde for bordenden i en kommune.

27:55
Ib Lauritsen er venstre-mand og borgmester i Ikast-Brande. Han er 55 år og bor i Bording. Siden 2006 har han også haft tid til at sidde i byrådet i den i kommune, hvor han i november sidste år blev den nye første-mand på rådhuset i Ikast.