Kom over fyringen

Op mod 2.000 midt- og vestjyder har i det seneste kvartal mistet arbejdet. TV/MIDT-VEST sætter fokus på hvordan man som menneske kommer videre, når der ikke lige er et nyt job at få.

AnneMarieOestergaard.jpg

Annemarie Østergaard er erhverspsykolog og arbejder som erhvervschef i Morsø Kommune. Hun har i mange år beskæftiget sig med at hjælpe folk videre i livet efter f.eks. en fyring.

Annemarie Østergaards opskrift

Her nedenfor er hendes opskrift på, hvordan man finder ud af, i hvilken retning man skal få. Se videoen for at få uddybet hvad hun mener.

1. Lav en liste med 10 succeser

En succes kan være hvad som helst, både store og små ting tæller. Brug familie, venner og andre, hvis du ikke selv kan finde 10 successer.

2. Sig dem højt - også for andre

Man skal være bevidst om, hvad det er man er god til. Fortæl andre om succes-listen, læs den højt for dig selv og tænk på den. Indholdet lagres nemlig bedre i hjernen, hvis det tales eller skrives.

3. Studér listen

Find mønstre og detaljer, der "afslører" det personlige talent. Er der ting der går igen? Er du god til at snakke med andre, er du god til at have ansvar, er du god til at gøre ting af egen drift, er du ansvarlig, er du god til børn eller noget helt andet?

Annemarie Østergaards eksempel: En maskinsnedker har i 20 år haft lærlinge under sine vinger, er idrætstræner i fritiden og mere af samme slags.Mønster: Talent for: formidling. Måske skulle man så kaste sig over undervisning? Der er lærermangel.

4. Afprøv nye muligheder

Prøv, prøv og prøv igen. Fejl er blot en erfaring rigere. Lær af erfaringen. Tænk ud over det fag, du måske er uddannet i, eller har beskæftiget dig med tidligere. Tænk i nye jobmuligheder, og søg ikke kun stillinger af den samme slags, som du kommer fra.

Gå ikke i stå

Ifølge Annemarie Østergaard er det meget vigtigt ikke at gå i stå, selvom man er blevet fyret. Man skal holde sig igang, for ellers smuldrer ens færdigheder væk lidt efter lidt. Hvis man går i stå, kan det være rigtig svært at komme igang igen. Et nyt job eller en uddannelses-start kan pludselig virke helt uoverskuelig.