Kloakmester: Supersygehus dårligt sikret mod rotter

Brug af plastrør i sygehusbyggeriet i Gødstrup kan føre til rotteproblemer, mener kloakmester.

Gødstrup Sygehus
Foto: Arkiv

Det kommende supersygehus i Gødstrup bliver dårligt stillet over for rotte angreb, skriver Licitationen - Byggeriets Dagblad.

De kloakrør, der lægges ind i bygningerne er nemlig ganske almindelige pvc-rør, som bruges i nye parcelhuse. Og de er ifølge formanden for Danske Kloakmestre slet ikke gode nok til at holde rotterne ude.

- At bruge plastrør i kloaksystemet på et stort sygehus dur ikke. Dem kan rotterne godt komme igennem, siger Formanden for Danske Kloakmestre, Henning Lübcke til Licitationen Byggeriets Dagblad.

På DNV Gødstrup har man dog ifølge projektchef Michael Hyllegaard gjort en del for at hindre at rotterne invaderer gangene:

- Det forholder sig jo sådan, at vi har et lukket spildevandssystem. Spildevandet samles i nogle brønde, og pumpes i et lukket system til det offentlige renseanlæg. Derfor mener vi ikke, at vi får rotteproblemer, netop fordi systemet er lukket. Desuden ligger kloakrørene meget dybt, siger han.

Dén køber Henning Lübcke ikke:

- Næsten uanset hvordan du laver det, så er pvc ikke stærkt nok til at modstå rotterne, siger han, der selv er kloakmester.

Samme rørtype benyttes på DNU Det Nye Universitetshospital i Skejby. Her har man ikke gjort specielle tiltag for at hindre rotterne i at komme ind rent konstruktionsmæssigt.

I stedet har man allieret sig med et rottebekæmpelsesselskab, der sætter rottespærrer op i selve kloakrøret. Dette system skal med jævne mellemrum tilses af firmaet.

- Det er efter min mening helt håbløst, at man ikke konstruerer huset, så kloakrørene kan holde i rigtig mange år. Havde man i stedet brugt de rustfrie stålrør, kunne man etablere et system der kan holde i 100 år. Sådan er det ikke på den måde, det nu bliver lavet, siger Henning Lübcke.