Kirkekrise i hundredvis af sogne

En rundringning lavet af DR viser, at 113 sogne i hele landet mangler kandidater til det kommende menighedsrådsvalg.

kirke
Foto: Svend-Vilhelm Ravnkilde Mikkelsen, TV MIDTVEST

I Hodsager sogn står det slemt til. Menighedsrådsvalget er lige rundt om hjørnet, men ingen kandidater har meldt sig. Sådan er det i mange sogne, men i Hodsager har de ekstra meget brug for kandidater. Alle fem medlemmer af rådet ønsker nemlig at stoppe.

- Jeg har jo nået en alder, og så begynder man egentlig at tænke på, om det ikke er på tide at holde, siger Ove Kloster, som er en af de menighedsrådsmedlemmer, der stopper.

En rundringning, DR har lavet, viser, at problemet er stort. I alt mangler 113 sogne kandidater til det kommende menighedsrådsvalg. Det betyder, at mange kandidater skal findes på kort tid.

Valget løber nemlig af staben den 8. november.

Færre opgaver

I Viborg Stift har biskoppen derfor valgt at gribe til handling.

- Mit forslag vil være, at vi laver et borgermøde i Hodsager, hvor vi inviterer alle borgerne, hvor man diskuterer, hvad man vil med sin kirke i fremtiden, siger biskop Henrik Stubkjær.

Derudover arbejder biskoppen på at mindske de administrative opgaver ude i de enkelte råd, så opgaven som medlem bliver mere attraktiv.   

Hvis der ikke findes nye kandidater, kan det nuværende menighedsråd blive pålagt at fortsætte, eller også skal sognet lægges sammen med nabosognet.