Kartoffelavlere har kronede dage

Kartoffelmelsfabrikken i Karup har igen-igen sat produktionsrekord.

Kartofler.jpg

De seneste fem år har det været en god forretning at være lokal kartoffelavler, hvis man er tilknyttet kartoffelmelsfabrikken i Karup.

I den seneste produktionsperiode modtog fabrikken 403.000 ton kartofler. Det kan give 98.000 ton stivelse, og dermed er der endnu en gang sat produktionsrekord i Karup. Det skriver Viborg Stifts Folkeblad.

- Som regel skifter det hvert andet eller tredje år mellem at gå godt eller skidt. Men de seneste fem år har været gode, og vi håber selvfølgelig, at det bliver ved nogle år endnu, siger Anders Dyrberg, der er formand for fabrikken, til avisen.

David Straadt er en af de avlere, der er ekstra glad for sit erhverv i disse år.

Modsat mange andre landmænd har David Straadt en god forretning i disse år.
Modsat mange andre landmænd har David Straadt en god forretning i disse år.
Foto: Sebastian Andreasen, TV MIDTVEST

- Min hovedafgrøde er stivelseskartofler, og når der nu er gode priser på dem, så er min økonomi også god. Kornpriserne er lidt mere trælse, men de har ikke lige så stor indflydelse på min samlede økonomi, så derfor betyder det rigtig meget, at kartoflerne har en høj og stabil pris, siger David Straadt, der bor mellem Karup og Haderup, til TV MIDTVEST.

Avlerne får cirka 68 kroner for en tønde med 100 kilo kartofler, og David Straadt peger på, at de gode priser skyldes en god salgsafdeling, et opadgående marked, udvikling af nye produkter samt udenlandske producenter, der vælger at satse på andre områder.

- Det har gjort, at vi har kunne udnytte det marked, der er for stivelse, siger David Straadt.

Den stigende mængde kartofler kræver dog også mere plads og optimering af produktionen i Karup. Derfor er en ny fabrik lige nu på tegnebrættet, skriver Viborg Stifts Folkeblad.