Kan du ramme plet: Skole gør noget ved ulækre toiletter

En simpel idé har betydet renere toiletter på Nordre Skole i Viborg.

Hit The Taget, toilet
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Uhumske toiletter betyder, at mange børn hellere vil holde sig end bruge toilettet på deres skole.

Det viser en ny undersøgelse - Masseeksperimentet 2017 - som fastslår, at der er en klar sammenhæng mellem dårlige toiletforhold på skolerne og inkontinens. 

På Nordre Skole i Viborg forsøger man at gøre noget ved problemet.

For eksempel er skolens toiletter blevet udstyret med en skydeskive, som drengene kan sigte efter for på den måde at undgå fejlskud i form af urin på gulvet.

- Det virker rigtig godt. Det skal jo ikke være sjovt at gå på toilettet, men det er lidt sjovere at gå derud, når man har noget at ramme efter, siger en af eleverne, Aske Key, der går i niende klasse.

Og der er brug for en indsats. Nordre Skole har ligesom flere andre skoler oplevet elever, der ikke ville bruge toiletterne på grund af hærværk og urin på gulvet. Derfor giver det for skoleleder Brian Roed god mening at gøre en ekstra indsats for at forbedre forholdene.

- Det handler også om læring. Hvis eleverne ikke kommer på toilettet i løbet af en hel dag, får de ikke det ud af undervisningen, som de skal, siger han.

Den landsdækkende undersøgelse viser, at hver anden elev er utilfreds eller meget utilfreds med toiletforholdene. I de midt- og vestjyske er skolerne i Viborg Kommune de mest udskældte.

De ulækre toiletter bliver nu også til en sag for undervisningsminister Merete Riisager, der er blevet kaldt i samråd af Socialdemokratiet.

 

2:37