Jyske Bank afviser ikke gebyrstigninger

Banken har benyttet sig af stormen mod Nykredit til at gafle nye kunder, men varsler nu selv mulig gebyrstigning.

Anders Dam, Jyske Bank
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Først var det Nykredits boligejere, der måtte til lommerne. Så kom turen til kunderne i Realkredit Danmark. Og nu er det så tilsyneladende boligkunderne i Jyske Bank, der ejer BRFkredit, der skal til at betale mere for deres boliglån.
    
I et interview med FinansWatch varsler Anders Dam, Jyske Banks topchef, mulige bidragsforhøjelser for sine nuværende og kommende boligkunder på grund af kommende kapitalkrav.
    
- Man kan ikke afvise, at det kan komme til at betyde prisstigninger, men nu og her er vi ude at konkurrere, og vi har garanteret, at der ikke kommer stigninger i rentetillægget resten af 2016, siger han til FinansWatch.
    
Til et spørgsmål, om banken kan klare sig uden gebyrstigninger, siger Anders Dam til FinansWatch:
    
- Det ved vi ikke nu. Men vi har garanteret kunderne, at de ikke mærker noget indtil slutningen af dette år. Og de eksperter, der kommenterer dette, glemmer, at i de sidste otte år har vi ikke hævet priserne for de eksisterende kunder. Vi har i Jyske Bank kun rørt ved priserne på nye lån.
    
- Sådan har det været hidtil, men da vi ikke endeligt kender kapitalkravene, så kan vi ikke garantere, at vi ikke kommer til at se på rentetillæggene for hele bestanden. Men vi vil hele tiden tilstræbe at være konkurrencedygtige, selv om vi på et tidspunkt kommer til at justere priserne.

Da vi ikke endeligt kender kapitalkravene, så kan vi ikke garantere, at vi ikke kommer til at se på rentetillæggene for hele bestanden.

 Jyske Bank har i løbet af de seneste måneder lanceret nye lånetyper, annoncekampagner og sløjfet det sædvanlige gebyr for at oprette boliglån i resten af 2016. Årsagen til sidstnævnte forklarede Anders Dam i et interview med Ritzau i marts således:
    
- Vi gør det, fordi vi kan se, at der er ekstraordinær stor bevægelse i markedet, og det vil vi selvfølgelig forsøge at udnytte til at få så mange kunder som overhovedet muligt ind i Jyske Bank. Så enkelt er det, sagde Anders Dam, der også holdt møde med repræsentanter for utilfredse Totalkredit-kunder.
    
Nykredit varslede i februar højere bidragssatser for kunderne i datterselskabet Totalkredit og kom ud i noget af et stormvejr. Nykredit begrunder prisstigningerne med udsigt til højere kapitalkrav fra myndigheder i fremtiden.
    
24. maj varslede Realkredit Danmark også prisforhøjelser per 1. oktober for koncernens kunder med korte flekslån. Højere priser skal få flere kunder til at vælge mere sikre lånetyper.
    
/ritzau/