- Jeg flyttede fra Sverige for at være fri for ulven

Svenske Peter Helén havde glædet sig til at arbejde med får uden frygten for ulveangreb. Men nu er ulven blevet en del af hverdagen i Danmark.

4:01

Stands! Ligge ned, ligge ned! Svenske kommandoer til fårehunden fyger hen over marken.

Peter Helen står for det daglige arbejde med at passe knap 2.000 får hos virksomheden Storeålam ved Idom. For otte år siden kom han til Danmark fra Sverige.

- Jeg flyttede fra Sverige for at slippe for ulven. Lige i området, hvor jeg havde virksomhed, kom der nogle penge til ulvesikring af hegn, fordi ulven begyndte at trække sydpå. Så jeg var rigtig glad for at slippe for de problemer. Men nu har vi dem her, siger Peter Helén. 

En del af jobbet består i at drive de 2.000 får rundt på forskellige marker. 
En del af jobbet består i at drive de 2.000 får rundt på forskellige marker. 
Foto: Morten Thomsen TV MIDTVEST

Siden oktober har der i Storålam været 15 ulveangreb i deres folde, og 47 får har mistet livet. 

- Det er noget frygteligt svineri, når du finder et dyr og livmoderen hænger ud, eller indvoldene hænger ud, og fåret stadig er i live.  Det er slet ikke på den måde, man vil passe sine dyr, siger Peter Helén.

Ulven udryddet i næsten 200 år

I Danmark blev ulven endeligt udryddet ved Estvadgård syd for Skive i 1813. Først efter 199 års fravær blev der i 2012 igen med sikkerhed konstateret ulv i Danmark. Det skete med fundet af en død ulv i Nationalpark Thy i Nordjylland. Ulven blev efterfølgende obduceret og DNA-testet.  

Ulvens tilbagekomst har givet grå hår i hovedet hos de midt- og vestjyske landmænd. Karl Nielsen driver et økologisk landbrug ved Ørnhøj. Det har han gjort i 20 år, men noget har ændret sig. 

Karl Nielsen med sine økologiske kvier
Karl Nielsen med sine økologiske kvier
Foto: Morten Thomsen TV MIDTVEST

- Vi har jo oplevet at finde flere døde kronvildt her på marken, og det er indenfor halvanden kilometer. Så synes jeg, det er for tæt på. Det er jo ikke naturligt for en ulv at komme så tæt på huse og mennekser. Det fortæller mig, at Danmark er for lille til, at vi skal have en bestand af ulve, siger Karl Nielsen. 

Ingen ulvehegn til store dyr

Ulven blev fredet i EU helt tilbage i 1992. Derfor har det været begrænset, hvad landmænd har kunne stille op mod det nye medlem af den danske fauna. 

Men i 2017 åbnede Miljøstyrelsen for tilskud til at opføre ulvehegn. Det er et hegn kombineret med eltråde i bunden og toppen af hegnet. Støtten bliver ikke givet til landmænd med større husdyr, som for eksempel køer. 

Peter Helén ved det nye ulvesikre hegn.
Peter Helén ved det nye ulvesikre hegn.

- At komme herud en morgen for at kigge til sine kvier, og så står de alle sammen skræmt nede i det ene hjørne, og så ligger der to skambidte døde kvier her. Det vil da være en uhyggelig oplevelse for mig, siger Karl Nielsen.

Risikoområde for ulveangreb

På cirka 330 kvadratkilomter er der ifølge Miljøstyrelsen særlig stor risiko for ulveangreb. Området blev udpeget i februar i år og går fra Holstebro vestpå til Vemb sydpå til Tim og østpå til Grønbjerg og tilbage til Holstebro. 

Miljø- og Fødevareministeren, Esben Lunde Larsen, har afsat en million kroner, som fåre- og gedeavlere kan søge, hvis de vil opsætte et ulvehegn. 

Det nye ulvesikre hegn. 
Det nye ulvesikre hegn. 
Foto: Morten Thomsen TV MIDTVEST

I Idom hos Storålam har de opført cirka 33 kilometer ulvehegn. Det almindelige trådnet er blevet suppleret med to elektriske tråder i bunden og toppen. 8000 volt skal holde ulven fra det store tag-selv-bord, men indtil videre har det ikke virket helt, som det skulle. 

Tirsdag blev et får nemlig angrebet. Det er ikke bekræftet, at en ulv står bag, men Naturstyrelsen Vestjylland har indtil videre konkluderet, at hegnet ikke var sat korrekt op. Det tyder på, at det dyr, der bed fårene, kravlede under hegnet.

Ulven skræmmer ikke Peter væk

- Da vi ikke havde de sikrede hegn, var vi nødt til at køre tæt på hver eneste kvadratmeter. Der er vi måske igen nu, men forhåbentlig ikke, siger Peter Helén. 

Men ulvens indtog har ikke skræmt ham fra jobbet i Danmark, hvor han egentlig kun skulle være et par år. Nu har han været her i otte. Spørgsmålet er, hvor længe han bliver ved?

- Så længe min chef vil have mig, så bliver jeg her i hvert fald, siger Peter Helén.