Folketingskandidat tordner mod sit eget parti: Jeg fik kniven i ryggen

Venstres folketingskandidat i Ikast-kredsen, Henrik Christiansen, føler sig trådt på. Den tidligere borgmester, Carsten Kissmeyer, har i en kovending meldt sig på banen for at blive partiets kandidat.

Henrik Christiansen er langt fra tilfred med forløbet op til et opstillingsmøde i Venstres Ikast-kreds på torsdag.
Henrik Christiansen er langt fra tilfred med forløbet op til et opstillingsmøde i Venstres Ikast-kreds på torsdag.

Mandag kom det frem, at venstres tidligere bykonge i Ikast-Brande Kommune, Carsten Kissmeyer, vil forsøge at blive valgt som folketingskandidat for Ikast-kredsen. Den udmelding kom noget bag på den nuværende folketingskandidat, Henrik Christiansen, der føler sig dårligt behandlet af partiet. 

- Jeg blev overrasket, det blev jeg, siger Henrik Christiansen. 

Henrik Christiansen fra Brande driver som selvstændig et skiltefirma. Han er i øjeblikket Ikast-kredsens folketingskandidat, men på torsdag skal han i kampvalg med Carsten Kissmeyer på et opstillingsmøde om at holde på kandidaturet. 

Han er langt fra tilfreds med sit eget parti ageren i sagen. 

- Jeg får kniven i ryggen, det er meget skuffende, siger han. 

- Jeg har været Venstres kandidat i to og et halvt år. Jeg har brugt tid og kræfter på det, som jeg kunne have brugt på min virksomhed. Jeg synes, det her er udpræget dårlig stil, det er jeg nødt til at sige. 

2:42
- Jeg er udmærket klar over, at Henrik havde regnet med noget andet. Men han er oppe imod Carsten, og der er det bare vores klare vurdering, at det er Carsten den rigtige til. SE HER hele interviewet med Venstres kommuneformand i Ikast-Brande Kommune. 

Opfordret til at trække sig

Den tidligere Ikast-Brande-borgmester, Carsten Kissmeyer, opstillede til det seneste folketingsvalg i juni 2015, men blev ikke valgt fra Ikastkredsen, der historisk set er en svær kreds at bliver valgt fra, fordi den er relativt lille. Siden blev han valgt til regionsrådet i Region Midtjylland, hvor han i dag er næstformand. 

Samtidigt sidder Kissmeyer i Folketinget som boligordfører for Venstre. En plads han overtog efter Esben Lunde Larsen valgt helt at forlade dansk politik. 

Henrik Christiansen tvivler ikke på, at modkandidaten Kissmeyer ender med at blive valgt, men han har ikke tænkt sig at trække sig fra kampen trods opfordringer fra partiet. 

- Jeg har spurgt Carsten flere gange, om han alligevel ikke havde lyst til at være kandidat igen. Hver gang har svaret været nej, siger han. 

- Vi var til et kommunerådsmøde så sent som den 15. december, hvor jeg også spurgte ham, og dengang afviste han. Den 29. december kommer kommuneforeningsformanden og kredsformanden så ud og opfordrer mig til at trække mig alligevel. Jeg har brugt to og et halvt år på det. Det er bare ikke i orden, siger Henrik Christiansen, der også har gjort op med sig selv, at han ikke vil fortie sin frustration over forløbet. 

- Statsministeren sagde ordet ordentlighed tre gange i sin nytårstale. Det er sådan noget, jeg kommer til at tænke på nu, for det her er ikke ordentlighed, siger Henrik Christiansen.

- Det her handler om, at regionerne kan være på vej ud, og så er der ikke det ben længere, siger Henrik Christiansen.  

Kissmeyer: Jeg har fået stærke opfordringer

Carsten Kissmeyer forklarede sin kovending i forhold til sit folketingskandidatur med flere årsager. Blandt andet, at feltet i storkredsen ved dette folketingsvalg internt i Venstre ser mere overkommeligt ud, end det han var oppe imod ved valget i 2015. 

- Det politiske lag hvor jeg er lige nu - i regionerne - er jo til debat. Jeg kan mærke, at jeg er blevet tændt af den debat. Jeg har siddet både i kommune og i region, og jeg mener, jeg kender det danske velfærdssystem ganske godt. Jeg mener, jeg har noget at bidrage med i den debat og på Christiansborg, siger Carsten Kissmeyer. 

Den bedste mand for området

Henrik Christiansen angriber da heller ikke partikollegaen Kissmeyers kvaliteter som politiker. Men han mener, at forløbet har været useriøst. 

- Jeg ved jo godt, at Carsten har godt fat i Venstre. Men jeg stiller altså op alligevel. Hvis jeg kun får den ene stemme, jeg selv afgiver, så er det sådan, det er. Men jeg trækker mig ikke på forhånd. Ja, jeg føler mig trådt på, og jeg er skuffet.  

- Jeg har ikke talt med ham (Carsten Kissmeyer red.). Men jeg synes det er mærkeligt, jeg ikke har hørt fra ham, siger Henrik Christiansen.   

Hos formanden for Venstres kommuneforening i Ikast-Brande, Finn Pedersen, er der forståelse for, at Henrik Christiansen er skuffet. Men han forklarer, at kommuneforeningen har forsøgt at få Carsten Kissmeyer til at stille op igennem længere tid. 

- For os handler det om at finde den kandidat, der repræsenterer vores område bedst, siger Finn Pedersen.   

4:36
Ved regionsrådsvalget i november spillede venstremanden Carsten Kissmeyer højt spil - og tabte.