Januar er højsæson for sunde madvarer

Både producenter og forhandlere mærker, at midt- og vestjyderne hungrer efter at putte lidt sundere madvarer i kurven.

De usunde madvarer er fra første januar blevet skiftet ud med de lidt grønnere og mindre fedtfattige af slagsen.
Foto: Morten Thomsen

December måned var for de fleste nok en lidt tung omgang med god, fed mad. Men her i januar er smør og fløde blevet smidt ud, og i stedet putter de handlende nu sundere varer i kurven.

Det betyder, at der gang i udskiftningen på hylderne hos både forhandlere og producenter. På ganske få dage er efterspørgslen ændret markant, for januar er højsæson for dårlig samvittighed i forhold til kostvaner.

Det mærker man tydeligt på Thise Mejeri.

- Nu skal folk have produkter med mindre fedt. De skal have lavfedtholdige oste, og de skal specielt have skyr. Vi kan se et større aftræk i butikkerne, og vi forventer at inden for kort tid, skal vi forøge produktionen med 50 procent, og det faktisk så småt begyndt, siger Nick Nørreby, produktionschef på Thise Mejeri

Men det er ikke på skyr, midt- og vestjyderne smider i indkøbskurven. For selvom det ikke er længe siden, at den sidste rødkål blev indtaget, så er der stadig plads til kål i spisekamrene.

- Vi sælger alt lige fra rosenkål til gulerødder til alle de forskellige former for kål. Det er altid godt, og det er rigtig sundt, siger Jan Ulnits, der er indehaver af Frugtlageret i Thisted.

På Thise Mejeri på har man allerede styr på, hvornår der igen kommer tryk på. Det gør der nemlig, når foråret går på hæld og sommeren sætter ind. Dér begynder landsdelens handlende for alvor at hungre efter koldskål.