Janah så sin mor drukne i Middelhavet

Men som flygtning i Danmark kunne den 4-årige pige fra Syrien ikke tale om sin sorg før hun fik lært at tale dansk.

9:22
Janah kunne ikke tale om sin sorg, da hun mistede sin mor. Hun havde endnu ikke lært at tale dansk. Hun var med på båden i serien Skæbner på Skibet - se hendes de andre flygtninge børns historier her.

Mange flygtningebørn der kommer til landet bærer rundt på sorg og traumatiske oplevelser, de ikke kan give udtryk for, fordi de ikke kender sproget. Det giver store udfordringer til pædagogerne.

Som for eksempel i Børnehaven Elsøvej i Nykøbing, da de i 2014 pludselig fik fireårige Janah Mekdad ind i stuen ”Troldegruppen”.

Som fireårig så den lille pige sin mor drukne, da deres flygtningeskib kæntrede og sank i Middelhavet.

Janah Mekdad og hendes otteårige storebror Kamal Mekdad blev reddet over på et skib fra den italienske kystvagt, før det overfyldte flygtningeskib kæntrede, og trak Janas forældre ned under skibet.

Faren overlevede, men blev først genforenet med børnene to døgn senere i Italien. Få dage senere kom de til Danmark.

På dette billede er Janah stadig ombord på det overfyldte skib. Kort tid efter tog vinden til og skibet kæntrede. Blandt andet Janahs mor druknede.
På dette billede er Janah stadig ombord på det overfyldte skib. Kort tid efter tog vinden til og skibet kæntrede. Blandt andet Janahs mor druknede.
Foto: Arkiv

En lille pige med en stor sorg

Pædagogerne i børnehaven kendte historien og kunne godt fornemme, at den lille pige bar rundt på en stor sorg, men Janah kunne ikke dansk, og kunne derfor ikke udtrykke sorgen.

- Det var meget, meget svært at gå ved siden at og føle, at hun gik med den sorg, og man ikke rigtig kunne snakke med hende om det. Vi havde hele tiden et beredskab klar, men vi var simpelthen nødt til at vente til hendes dansk havde udviklet sig godt nok til, at vi kunne tale med hende om det. Så det var faktisk rigtig hårdt og kigge på, fortæller Heidi Nederby, der dengang var hendes pædagog i børnehaven.

Først efter næsten halvandet år i Danmark kunne den lille pige, der nu var fem år, udtrykke sig så godt, at hun kunne tale med pædagogerne om det.

- Det var lige op til juleferien og på én eller anden måde kom hun og sagde, at hun ikke havde nogen mor og at hun var død. Og jeg tænkte at ”yes,” nu kan vi begynde at få hul på det. Hvor vi så sad og snakkede om det,” siger Heidi Nederby.

 Samme dag fortalte Janah sin far, at de havde snakket om det i børnehaven, og han tog dagen efter billeder med af moren, så de kunne kigge på det sammen med pædagogerne.

- Det var utroligt stærkt og efterfølgende kunne der så gå en hel masse i gang. Men vi gik jo og ventede på, at hun ligesom havde mod og lyst, men også sproget til at kunne fortælle os den her historie, siger Heidi Nederby.

I dag går Janah i 0. klasse.
I dag går Janah i 0. klasse.
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

God til dansk 

I dag går Janah Mekdad i 0. klasse på MC Holms Skole i Nykøbing. Hun taler perfekt dansk, og i sprogtest klarer hun sig fuld ud på niveau med de andre børn i klassen. Her kender alle hendes historie, og på den måde er hendes dramatiske fortid blevet afmystificeret fra starten.

- Janah har fået lov til at fortælle, hvad det var der skete. Og at hun bor alene med sin far og sin storebror, og hvorfor gør hun så det? Så er der andre der bor alene sammenmed deres mor eller far, fordi de er skilt. Men i Janahs familie er der kun en forælder. Sådan er virkeligheden, og så tænker børn, at så er det bare sådan det er, fortæller Marianne Torbensen, der er Janahs lærer på MC Holms Skole i Nykøbing.

Janahs storebror Kamal Mekdad går i dag i 4. klasse på Dueholmskolen, hvor han også fungerer godt i klassen og taler godt dansk.

Janahs storebror Kamal går i fjerde klasse. Han taler også flydende dansk i dag.
Janahs storebror Kamal går i fjerde klasse. Han taler også flydende dansk i dag.
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST