Indendørs-museerne har flere gæster i sommervarmen

Det varme vejr har fået flere til at gå på kunstmuseum, mens færre besøger udendørs-museerne.

Lotte Korshøj glæder sig over de mange besøgende på museet.
Lotte Korshøj glæder sig over de mange besøgende på museet.
Foto: Troels Esmarch

Det har som bekendt været en usædvanlig varm og solrig sommer, for mens der kun var to sommerdage i juli sidste år, så nåede vi op på hele 26 i år. Og det ville jo være logisk, hvis vejret lokkede turisterne udendørs og efterlod museerne tomme.

Men sådan er det ikke gået. På Carl-Henning Pedersen og Else Alfeldt Muséet i Herning har de haft næsten 20 procent flere gæster i år i forhold til sidste sommer.

- Det er ligesom at komme ind i et køleligt kirkerum, når du kommer ind her. Så der er både til at køle ned og til at refleksion, siger Lotte Korshøj, museumsleder, Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum i Herning.

Antallet af besøgende lå i juli 2017 på cirka 2500 besøgende, mens tallet i år ligger på omkring de 3000. Og det er altså på trods af den ekstraordinære varme sommer.

- Måske har de badet i en uge nu og er ved at være godt trætte af det, så nu søger de ind imod landet og finder nogle kølige pletter, siger Lotte Korshøj.

Nedgang på udendørsmuseerne

På frilandsmuseet Hjerl Hede ved Vinderup har det varme vejr til gengæld haft den modsatte effekt. Her har man i år haft ti procent færre gæster i juli end sidste år.

- Det er en lille gryde her på vores museum, så det er rigtig varmt her, når det er varmt. For vi har ingen air condition i husene, siger Uffe Sckerl, afdelingsleder, Hjerl Hede i Vinderup.

Og dén forklaring er museets gæster enige i.

- Planen var, at vi skulle herned tirsdag, men der lover de meget varme, så derfor kom vi allerede nu. Vi ville ikke komme her, hvis det var alt for varmt, siger Conny Kunz fra Skive. 

- Vi har lige snakket om, at det er dejligt at være på museet nu, fordi det regner lidt, og fordi det er lidt koldere, siger Jesper Krogshave fra Varde.

På kunstmuseet i Herning er museumslederen både glad og overrasket over sommerens besøgstal.

- Jeg er overrasket på den måde, at jeg selv har valgt anderledes i min ferie, og at jeg har søgt mod vand og strand. Men jeg forstår godt tendensen, og jeg er selvfølgelig glad for, at gæsterne søger herud, siger Lotte Korshøj

Også på Energimuseet i Tange kan de mærke en tilbagegang grundet det varme vejr. 

2:04
Det varme vejr har fået flere til at gå på kunstmuseum, mens færre besøger udendørs-museerne