Hver femte hjemløse er under 24 år

Det kolde vejr gør særligt ondt på dem uden tag over hovedet. Her i Midt- og Vestjylland er det tal helt oppe på omkring 450 personer, som er hjemløse

Hjemløs
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

Nattefrost og kolde dage er lige nu en udfordring for de hjemløse som bliver yngre. En af dem er Patrick Hartmann, som er bare 22 år og har været hjemløs i et halvt år.

- Det er ikke nemt og det er heller ikke noget man selv bare vælger og siger: jeg vil gerne være hjemløs, fortæller Patrick Hartmann. 

Han er en af omkring 450 hjemløse i Midt- og Vestjylland. Næsten hver femte hjemløse borger er mellem 18 og 24 år - og årsagen er ofte økonomiske problemer.

- Ligepludselig sagde det bare bang, og så lå jeg dernede på bunden - hjemløs, fortæller Patrick Hartmann.

Leif Jensen har selv været hjemløs i seks år. Men er det ikke længere. Han er en del af de hjemløses hjælpeorganisation SAND, som oplever en udvikling i tilbuddene til de unge hjemløse.

- Der er kommet flere tilbud. Blandt andet er der her på det sidste kommet to nye tilbud - et i Skjern og et i Herning, som udelukkende er fokuseret på unge mennesker, fortæller Leif Jensen.

I dag sover hjemløse ikke længere uden for om natten som de gjorde tidligere. Derfor er landsdelens varmestuer og forsorgshjem fyldt godt op om natten på grund af det kolde vejr. 

30-årige Michael Jacobsen er også hjemløs og hjælper til i køkkenet på Skovvang i Holstebro, hvor han har fået en af forsorghjemmets 45 pladser.

- Man kunne godt tænke sig en normal tilværelse ligesom alle andre. Men det er fantastisk at være sådan et sted som her, der er noget nerve og der er nogen der lytter. Her er du ikke bare et personnummer, siger Michael Jacobsen.

Patrick Hartmann er i denne uge begyndt på en transportuddannelse i Holstebro og bor derfor på skolehjemmet. Men det er kun en midlertidig løsning, derfor betegner han stadig sig selv som hjemløs.

- Til sommerferien når jeg er færdig med grundforløbet, så er jeg jo stadigvæk hjemløs. Det er jo kun en midlertidig mulighed, selvom det er et halvt år, forklarer Patrick Hartmann.

Nu drømmer han om at færdiggøre sin uddannelse og få et hjem.

- Så vil jeg bare gerne ud have og have noget arbejde. Og ja, se om jeg ikke kan få et mere normalt liv - hvis man kan sige det sådan, siger Patrick Hartmann.

På landsplan er der omkring 6100 hjemløse.